NRK Meny
Normal

Søppel-saken i Halden:- Fikk beskjed om å inngå avtale

Geir Aarbu sier han fikk beskjed av politisk og administrativ ledelse.

Geir Aarbu

BLE BEDT OM Å INNGÅ AVTALER. Under et møte på Rokke avfallsanlegg skal Geir Aarbu (bildet) ha blitt bedt av politisk og administrativ ledelse, om å inngå avtalen som nå kan vise seg å være ulovlig.

Foto: Aremark kommune

- Jeg fikk klar beskjed fra både den politiske og administrative ledelsen, om å inngå avtalen, sier Geir Aarbu til Halden Arbeiderblad.

Som enhetsleder i Halden kommune hadde Aarbu ansvaret for Rokke avfallsanlegg, der det nå pågår gransking av mulig ulovlige anskaffelser og ulovlig subsidiering.

Aarbu, som gikk ut i permisjon i fjor høst etter å ha blitt ordfører i Aremark, avviser at han har bidratt til å etablere et "søppel-monopol" for Sarpsborg-firmaet Miljø-Ressurs Norge (MRN) på Rokke fyllplass.

Les også:

Intensjonsavtale Halden kommune - MRN

POLITISK OG ADMINISTRATIV LEDELSE INVOLVERT? Avtalen med Miljø Ressurs Norge A/S inneholder opplysninger om hemmelighold, konsulenthonorarer og tilnærmet monopol på en viss type avfallshåndtering.

Foto: Faksimile

- Kjente ikke saken

Så langt har det kun vært Geir Aarbu, som kunne knyttes til søppel-saken på Rokke.

Hans navn står på intensjonsavtalen med Sarpsborg-selskapet MRN, men nå trekker Aarbu også inn tidligere politisk og administrativ ledelse i saken.

Tidligere kommunalsjef Åsmund Bråtekas bekrefter overfor NRK.no at han har vært til intervjuer i forbindelse med søppel-saken på Rokke fyllplass, men Bråtekas sier han ikke kjente til avtalen.

Heller ikke tidligere rådmann i Halden, Per Egil Pedersen, kjente til avtalen på Rokke fyllplass.

- Jeg har verken hørt eller lest Nrk`s omtale av denne saken og kjenner heller ikke til den, svarte Pedersen NRK den 20. september i år.

Per-Kristian Dahl

UKJENT MED SAKEN. - Har aldri snakket med Geir Aarbu om noe, sier tidligere Halden-ordfører Per-Kristian Dahl (Ap) på forespørsel om han er den i politisk ledelse, som har hatt kontakt med Geir Aarbu.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Vil ikke si hvem som deltok i møte

- Beskjeden fikk jeg under et møte på Rokke avfallsanlegg. Hvem jeg fikk beskjeden av, får du spørre rådmannen om, sier Geir Aarbu til Halden Arbeiderblad.

Konstituert rådmann Eivind Hansen har til NRK tidligere sagt, at saken vil få konsekvenser for de som har vært involvert fra Halden kommunes side.

Inntil nå har rådmannens undersøkelser, i følge Hansen selv, ikke vist at saken har vært igjennom politisk behandling.

NRK har stilt tidligere Halden-ordfører Per-Kristian Dahl spørsmål om han har representert den politiske ledelsen Geir Aarbu sikter til i forbindelse med Rokke-saken.

- Nei. Har aldri snakket med Geir Aarbu om noe. Politisk ledelse gir ikke beskjed. Politikere gjør vedtak så arbeider administrasjonen etter vedtak.

Forøvrig så hadde jeg kun samtaler med rådmann i den tiden jeg var ordfører. Hvordan det er nå vet ikke jeg, skriver Dahl i en epost til NRK.no.

Rokke avfallsanlegg, Halden

FÅR KONSEKVENSER FOR HVEM? Konstituert rådmann Eivind Hansen har til NRK tidligere sagt, at saken vil få konsekvenser for de som har vært involvert fra Halden kommunes side.

Foto: Rainer Prang / NRK

Grundig undersøkt

- Mine undersøkelser er basert på samtaler med flere ansatte, framviste kopier av e-postkorrespondanse og systemkontroller i kommunens fakturasystem, sier Eivind Hansen til NRK.no.

Han slår fast at tidligere kommunalsjef i teknisk etat Åsmund Bråtekas ikke var involvert i denne avtaleinngåelsen.

- På det tidspunktet Bråtekas fikk kunnskap om forholdet, er det dokumentert at har han har reagert og håndtert saken i forhold til gjeldende rutiner, forteller Hansen.

Underveis er det overfor rådmannen fremvist kopier av flere e-postmeldinger fra Bråtekas til ansatte og ledere i kommunalavdeling teknisk, der det pekes på at det ikke skal forekomme ulovlige direkteanskaffelser.

- Jeg har ikke gjennomført noen av samtalene alene. Jeg har fått bistand av jurister og ledere i linjen.

Økonomiavdelingen har levert rapporter fra fakturasystemet. Når det gjelder e-post, har den enkelte ansatte selv gitt innsyn, det er ikke hentet ut e-post fra systemet som eier av e-postboksen ikke er kjent med, sier Eivind Hansen til NRK.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22.55-nyhetene

    Bengt-Eigil Ruud gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokken 22.55

  • Barnehagene gikk 12 mill i minus

    Barnehageetaten i Fredrikstad hadde i fjor et underskudd på 11,9 millioner kroner. Det melder Fredriksstad Blad. Avisen skriver at underskuddet kunne vært enda større, men etaten fikk tilført 5,4 millioner kroner fra andre virksomheter i seksjonen.