Oslo-politikerne vil ikke ta OL-regningen

Det er bred politisk enighet i Oslo om at staten må ta regningen for et eventuelt Oslo-OL i 2022.

Video NRK1s Sportslørdag

Oslo-politikerne mener staten må ta regningen om det skal arrangeres OL i hovedstaden i 2022.

Foto: Nyhetsspiller

Idrettsforbundets plan innebærer at Oslo kommune må betale store deler av anleggskostnadene ved et eventuelt OL i 2022. Dette faller ikke i god jord hos Oslo-politikerne.

Carl I. Hagen

Gruppeleder for Frp i Oslo bystyre, Carl I. Hagen.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

– Jeg har hele tiden vært en tilhenger av å få OL til Oslo igjen, etter de flotte lekene vi hadde i 1952, som jeg var og så på. Men jeg har forutsatt hele tiden at staten må ta mesteparten anleggsregningen slik det ble gjort på Lillehammer og det var forutsatt i Tromsø. Det er uaktuelt for Oslo å ta hele regningen, sier gruppeleder Carl I. Hagen i Oslo Frp til NRK.

Hagen mener kommunen må prioritere andre oppgaver med de midlene de har tilgjengelig.

– Vi må ta utgangspunkt i det vi har råd til, og vi har nå store utfordringer i eldreomsorgen, samhandlingsreformen og skole og barnehager fordi vi har en enorm befolkningstilvekst og da er vi nødt til å ta det viktigste først.

– Nasjonal finansiering

Rina Mariann Hansen

Finanspolitisk talskvinne for Oslo Arbeiderparti, Rina Mariann Hansen.

Foto: Arbeiderpartiet

Også Arbeiderpartiet stiller seg kritisk til at kommunen skal ta hele regningen.

– Jeg mener det er naturlig at staten tar en del av regningen. OL er et nasjonalt arrangement og ikke en lokal konkurranse i Oslo, og da er det åpenbart at bykassen i Oslo kan bære kostnadene ved dette alene, sier arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Rina Mariann Hansen.

Fungerende byrådsleder Torger Ødegård i Høyre vil svært gjerne arrangere OL i Oslo, men ikke til en hver pris.

– Det forutsetter naturligvis at idretten og staten ønsker at Oslo og Norge skal ha et så stort arrangement. Jeg mener bestemt at et nasjonalt arrangement krever en nasjonal finansiering.

– En dårlig vits

Et av argumentene til Idrettsforbundet er Oslos behov for anleggene som følger med et OL. Det er ikke partiet Rødt i Oslo enig i.

Bjørnar Moxnes

Gruppeleder for Rødt i Oslo, Bjørnar Moxnes.

– Trenger breddeidretten i Oslo et skiskytteranlegg av OL-standard? Det høres ut som en dårlig vits, sier partiets gruppeleder i Oslo bystyre, Bjørnar Moxnes, til NRK.

Moxnes tror en slik finansiering vil stjele penger fra andre tiltak for breddeidretten i Oslo.

– Dette har ikke kommunen mulighet til å betale. Dessuten vil en slik type pengebruk medføre at vi må kutte hardt i andre sektorer og at vi heller ikke vil få anlegg som kommer breddeidretten til gode. Dette er fullstendig urealistisk, og jeg synes det er overraskende at de kommer med et såpass oppsiktsvekkende forslag, sier Moxnes.

Idrettsforbundet vil ikke kommentere forslaget før det er ferdig behandlet i idrettsstyrets møre 24. januar.