Hopp til innhold

Tvillingbrødrene bor i hvert sitt land – nå møtes Ola og Pontus (71) på Svinesundbrua for å prate

SVINESUND (NRK): Tvillingbrødrene Ola og Pontus Berglund (71) har aldri vært så lenge fra hverandre. Nå møtes de på Svinesundbrua – og får streng beskjed fra politiet om å ikke klemme.

Tvillingbrødrene Pontus (t.v.) og Ola Berglund møtes på Svinesundbrua under korona-pandemien for å prate. De bort i hvert sitt land.

Tvillingbrødrene Pontus (t.v.) og Ola bor i hvert sitt land. Den eneste måten å møtes på er å sitte på hver sin side av grensen og prate.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Midt på den gamle Svinesundbrua, en liten meter fra hverandre, men med akkurat god nok avstand fra grensa mellom Sverige og Norge, sitter tvillingbrødrene Pontus og Ola Berglund.

Koronaviruset har skilt de eneggede tvillingene fra hverandre. Ola bor i Halden i Norge, Pontus bor i Strömstad i Sverige.

– Når vi sitter her på brua er egget helt igjen, sier Pontus og ler.

De har kledd seg godt i den sure vestavinden, har med seg hver sin termos med kaffe og har fått beskjed av Heimevernet om at de ikke får lov til å ta på hverandre eller gi hverandre noe.

Vanligvis ringer de hverandre hver eneste dag og møtes en gang i uka. Men fra 17. mars ble de to brødrene forhindret å treffe hverandre da regjeringen innførte en omfattende grensekontroll og bestemte at nordmenn som krysset grensen tilbake inn i landet må rett i en to uker lang karantene.

– Vi er gode kompiser, og kjenner at det ikke er nok å snakke på telefon. Så lenge grensa mellom Norge og Sverige er stengt, skal vi møtes her på brua hver lørdag klokka 11, sier Ola.

– Ja, vi er som Gretha Thunberg. Hun setter seg ned på fredager, vi setter oss ned på lørdager, skyter Pontus inn.

Tvillingbrødrene Pontus (t.v.) og Ola Berglund møtes på Svinesundbrua under korona-pandemien for å prate. De bort i hvert sitt land.

Så nære, men likevel lever tvillingbrødrene i to ulike virkeligheter. Så langt har Sverige og Norge valgt ulike måter å takle korona-viruset på.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Søster Ola

Det var Ola som flyttet til Norge i 1983. Etter å ha fullført studiene, fikk han jobb i Halden som Norges første mannlige helsesøster. Egentlig skulle han bare være der noen år, men så møtte han ei annen helsesøster på jobben som han falt pladask for.

– På den tiden var vi de eneste helsesøstrene i landet som var gift med hverandre, sier han.

Han sier at han alltid var stolt av tittelen, og synes det er dumt at yrket har skiftet navn til helsesykepleier.

– Jeg argumenterte alltid med at jeg som mann ikke hadde noe problem med å kalle meg søster Ola. Det pleide å stilne debatten. Men så fort jeg gikk av med pensjon, slo de til, sier han.

Selv om tvillingbror Pontus bor i Strömstad, er han godt kjent i Halden etter å ha jobbet på kulturskolen i byen i over 30 år. Det har også ført til mange forviklinger.

– Det er ganske mange som opp igjennom årene har lurt på hvordan jeg klarer å både være helsesøster og cellolærer, sier han.

Nå driver 71-åringen et galleri i Sverige, og bruker mye av fritida si på å gå i skogen. Tidligere i dag har han vært ute og lokket på ravn.

Tvillingbrødrene Pontus (t.v.) og Ola Berglund møtes på Svinesundbrua under korona-pandemien for å prate. De bort i hvert sitt land.

Dette er det nærmeste tvillingbrødrene Ola og Pontus Berglund kommer hverandre for tiden. Vanligvis liker de å gi hverandre en klem.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Klemme-nekt av politiet

Tvillingbrødrene sier at det er en rar tid å leve i. Ola sier han handler tidlig om morgenen for å slippe å møte mange andre i butikken. Pontus har fått noen til å handle for seg.

Vanligvis gir de hverandre en klem når de møtes. Det fikk de streng beskjed om at de ikke fikk lov til nå.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få beskjed av politiet at jeg ikke fikk gi broren min en klem, sier Ola.

Det er ikke forbudt å krysse grensen til Sverige, men politiet ber likevel folk om å holde seg hjemme. Og kommer man tilbake til Norge, må man rett i 14 dagers karantene.

Politi og militært personell passer på ved grensen mellom Norge og Sverige på Svinesund.

Politi og militært personell fra Heimevernet passer på ved grensen mellom Norge og Sverige på Svinesund.

Foto: Vidar Ruud

Unntaket fra karanteneplikten gjelder bare jobbpendlere og de som må gjøre vedlikehold på hytta i Sverige eller Finland. Både politiet og Heimevernet patruljerer grensa 24 timer i døgnet.

– Din gamle pessimist

Svenskene har valgt en relativt mildere koronastrategi enn Norge. Svenske barnehager, skoler og andre utdanningsinstitusjoner holdes åpne, mens butikker, kjøpesentre og gallerier har fått beskjed om de bør begrense antall personer som er i lokalene på samme tid.

Fredag forlenget Sverige sine reiseråd og fraråder ikke-nødvendige reiser til alle land fram til 15. juni.

Tvillingbrødrene på Svinesundbrua sier de skal fortsette å møtes så lenge grensa er stengt på grunn av epidemien.

– Jeg tror nok det varer i to måneder til. Heldigvis blir det bare varmere og varmere, så det kan bli riktig hyggelig til slutt, sier Ola.

– Jeg tror det nok kan ta lengre tid enn det, sier Pontus stille.

Tvillingbror Ola ser bort på broren som sitter i et annet land. Så sier han med kjærlig tone:

– Du, din gamle pessimist!