Tusenvis av barnehageansatte i kø for å få politiattest

Barnehager over hele landet har startet det nye året med for lav bemanning. 5000 vikarer og nyansatte i barnehagene får ikke jobbe fordi de står i kø for å få politiattest.

Grethe Haugland Strøm

BRETTER OPP ERMENE: Styrer i Nordre Finstad barnehage, Grethe Haugland Strøm, må hjelpe til mer ute i avdelingene fordi hun venter på en ansatt som ennå ikke har fått politiattest.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Inger Eline Tønsberg

VENTER: I påvente av at Inger Eline Tønsberg kan begynne i barnehagen, har hun midlertidig kontorjobb hos Pedagogisk virksomhet i Ski.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Det er veldig kjedelig. Det blir lange dager på den måten at jeg ikke vet hvor lenge det er til jeg skal begynne i barnehagen. Er det én dag? Er det en uke? Hvor lang tid er det egentlig, sier Inger Eline Tønsberg.

Hun har allerede ventet i sju uker på å få en godkjent politiattest slik at hun kan starte å jobbe i Nordre Finstad barnehage i Ski i Akershus. Samtidig som hun venter, fortviler styreren i det som skal bli Tønsbergs nye arbeidsplass.

– Jeg skulle gjerne hatt noen flere hender. For det er egentlig ikke dette jeg skal bruke tiden min på, sier Grethe Haugland Strøm, idet hun hjelper til med å kle på barna som skal ut.

Må vente i mange uker

Fra 1. desember 2015 ble det strengere krav til politiattester i barnehager. Nå må absolutt alle som kan komme i kontakt med barnehagebarna, ha politiattest. Tidligere behøvde ikke personer som skulle jobbe mindre enn to uker i en barnehage å levere politiattest.

Styreren i Nordre Finstad barnehage er ikke misfornøyd med innskjerpingen, men hun mener det tar altfor lang tid å få politiattesten.

Nå er gjennomsnittlig saksbehandlingstid seks til sju uker, og den skal egentlig være to uker.

– Det blir kanskje en konsekvens at man må stenge fordi at man ikke får nok bemanning, sier Haugland Strøm.

Dataproblemer er hovedårsaken

Leif Sætrum

DATATRØBBEL: Leif Sætrum sier at de ansatte har hatt problemer med systemet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Alle søknader om politiattest havner på et kontor i Vardø. Her står 32 000 søknader i kø, deriblant 5000 fra folk som vil jobbe i barnehage.

– Jeg har en ambisjon om at vi skal overholde saksbehandlingstiden som skal være 14 dager. Så ser jeg samtidig at det ikke skal mye stopp til i systemene våre før saksbehandlingstiden på 14 dager ikke overholdes, sier Leif Sætrum, avdelingsleder hos Politiattestkontoret i Finnmark politidistrikt.

Ifølge han er dataproblemer hovedårsaken til den lange behandlingstiden. I perioder har de 26 ansatte blitt kastet ut av saksbehandlingssystemet seks til sju ganger i timen.

– Politiets IKT-tjeneste var i Vardø i forrige uke. Sammen har vi sett på hvordan vi skal løse det, og de har kommet fram til løsning som vi tror vil fungere. Forhåpentligvis vil vi bli satt på den løsningen i februar, sier Sætrum.

Politiattestkontoret ser også på flere andre tiltak for å få ned ventetiden. Blant annet skal saksbehandlere jobbe overtid.