Hopp til innhold

Trolig første gang på over 1000 år det ikke er vanlige påskegudstjenester

Biskopen i Tunsberg tror koronakrisen har tvunget kirken til å tre inn i den digitale tidsalderen for fullt.

Martin Daland taler under gudstjenesten. Skien Felleskirkelige Forum arranger DRIVE-IN gudstjeneste på NAF banen i Skien.

Drive-in gudstjeneste er noe kirken har tatt i bruk. Her fra NAF banen i Skien.

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

– Det er god grunn til å tro at helt siden Olav Tryggvason gikk i land på Moster, ifølge Snorre, i 995, så har det antakeligvis aldri vært en påske uten vanlige gudstjenester.

Det sier biskop i Tunsberg, Jan Otto Myrseth til NRK.

Jan Otto Myrseth

Jan Otto Myrseth er biskop i Tunsberg bispedømme.

Foto: Henrik Guii-Larsen / Den norske kirke

– Men vi må selvsagt også ta vår del av denne dugnadsinnsatsen for å sikre at de aller mest sårbare ikke blir skadelidende, legger han til.

Vil ha likest mulig tilbud

De siste ukene har det vært flere «krisemøter» i kirken, for å ta stilling til hvordan de skal håndtere situasjonen. Biskopen understreker at de hele veien har hatt i bakhodet at de skal bestrebe å være lojale overfor nasjonale retningslinjer.

– Vi har brukt mye tid på å samordne, slik at det i de forskjellige kommuner skal være et likest mulig tilbud. Vi har hatt god kontakt med proster og prester, og oppfordret til å være kreative og finne løsninger for hvordan kirken kan være til stede i lokalsamfunn og for enkeltmennesker, sier Myrseth.

Han forteller om stor kreativitet.

– Mange har laget egne andakter, musikkandakter og gudstjenester, som er strømmet gjennom kommunens sider, eller en avis. Mange forbereder faktisk åpen kirke, selvsagt innenfor alle smittevernbestemmelser, sier Myrseth og fortsetter:

– Det er påskevandring og naturstier for barnefamilier, noen steder deler de ut påskeposer til barn. Og så spiller man påskesalmer på trompet, eller holder små konserter utenfor sykehjem. Og det er drive-in gudstjenester. Så det er mye flott som skjer.

Lager gudstjeneste for YouTube

I Mjøndalen sitter nettopp en av prestene som tenker nytt i disse dager. Arnstein Hardang er prest i Mjøndalen kirke, og sitter nå og redigerer en film som skal ut på YouTube på langfredag.

Prest i Mjøndalen kirke, Arnstein Hardang

Arnstein Hardang er prest i Mjøndalen kirke.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Nå gjør jeg ting jeg ikke gjorde for en måned siden, forklarer Hardang.

– En slags gudstjeneste i kortversjon?

– Ja, man kan si det sånn. Det blir bilder og musikk. Det er jo litt spennende dette her. Å nå ut på andre måter.

Han sier at mange setter pris på de «nasjonale gudstjenestene» som man for eksempel kan se på NRK, men at mange savner å se sin kirke.

– Vi tok en ringerunde til noen i menigheten og spurte hva er behovet? Og så var det flere som sa at de synes det hadde vært hyggelig å få se kirken sin, se noen kjente ansikter og høre noen kjente stemmer, sier Hardang.

Mangel på nærhet

– Vi kjenner alle på byrden ved disse begrensningene. Men jeg vet at prester og andre kirkeansatte har brukt mye tid på å ringe til enkeltmennesker og tilby samtaler og nærvær gjennom blant annet chatter, forteller biskop Myrseth.

Han tror pandemien har sørget for at kirken har tatt utviklet seg.

– Vi har nok i kirken tatt noen gode, store steg fremover når det gjelder det å utnytte mulighetene til å kommunisere med mennesker uten å være fysisk sammen.

Bragernes kirke

Det blir gudstjenester på TV eller nett for folk denne påsken.

Foto: Roger Lien / NRK

Han forteller blant annet om en kreativ prest som har startet «gaming-presten». Et tilbud der man bruker spillet Minecraft til å nå ut til yngre.

– Her prøver man å forklare for eksempel hva som er sammenhengen mellom Minecraft, Gud og verden. Det kommer nok mye bra på denne fronten, når det gjelder å kommunisere via nye kanaler, sier Myrseth og legger til:

– Samtidig får vi nok, i likhet med alle andre, en påminnelse om hvor uerstattelig den menneskelige fysiske kontakten er. Vi kan ikke legge opp til en virtuell kirke, den må være et møtested for mennesker.