Syriske Hala får endelig lærerjobb i Norge

Syriske Hala Breman har lært seg norsk i rekordfart og får en etterlengtet praksisplass som lærer. Nå vil Røde Kors sette av 10 prosent av pengene fra TV-aksjonen til flyktninger i Norge.

Hala Breman

TILBAKE I JOBB: Hala Breman har fått hjelp til å lære seg norsk gjennom en flyktningguide i Drammen. Nå kan hun endelig jobbe som lærer igjen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Hala Breman har sin første dag som lærer siden hun flyktet fra Syria til Norge i 2014. Hun har fått praksisplass på Rødskog skole i Drammen, og er litt spent.

– Jeg har jobbet som geografilærer i Syria i 20 år, så jeg savner veldig å være på skolen, sier hun.

Mye av grunnen til at hun nå kan entré klasserommet på nytt er fordi hun har blitt kjent med flyktningguide Anne Brunséll.

– Da jeg møtte henne for ett år siden var hun veldig opptatt av å snakke norsk, og siden da har vi truffet hverandre ukentlig, sier Anne.

Setter av penger til flyktninger i Norge

Røde Kors planlegger å bruke rundt 10 prosent av innsamlingsmidlene fra TV-aksjonen på flyktninger som har kommet til Norge. Dermed kan flere få hjelp til å lære seg bedre norsk gjennom en flyktningguide.

Det blir en større satsing på flyktningguider, aktiviteter på asylmottak, helsehjelp for papirløse og oppsporingstjeneste for familier som har vært på flukt og ikke finner hverandre igjen.

Flyktningguide

VENNER: Anne Brunséll har vært flyktningguide for syriske Hala Breman i ett år. De to har møttes ukentlig for at Hala skal få snakke så mye norsk som mulig.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Det vi lærer på skolen er ikke nok

Hala forteller at hun har fått mye hjelp fra Røde Kors på veien.

– De ga meg muligheten til å praktisere norsk. Vi lærer språk på skolen også, men det er ikke nok bare å lese og gjøre oppgaver, så det var først når jeg møtte Anne at språket mitt ble bedre og bedre, sier hun.

Drømmen om å bli lærer i Norge er ikke lenger umulig. Selv med alt hun har opplevd fra Syria og hjembyen Homes, og en farefull ferd gjennom Europa med åtte dager på sjøen ser hun optimistisk på fremtiden. Likevel er hun bekymret for en ting:

– Jeg er redd for å ikke få fast jobb, sier hun.

TV-aksjonen er søndag 23. oktober. Over 100.000 bøssebærere vil besøke alle Norges husstander.