Hopp til innhold

Oslo-kvinner vil ha harde menn

Oslo-kvinner syntes mennene er blitt for myke og feminine, viser en undersøkelse gjort av InFact for VG.

Jørgen Lorentzen

Kjønnsforsker, Jørgen Lorentzen.

Foto: NRK

Forbilder som David Beckham og Leonardo Di Caprio har åpnet opp dørene for at menn kan være myke og følsomme akkurat som kvinner.

– Dagens myke og meteroseksuelle mann bruker lang tid på badet, gråter jevnlig og passer på å spise sunt, melder danske Dagens Medicin.

En ny undersøkelse gjort av VG gjennom InFact viser at ikke alle kvinner er like fornøyde med denne trenden.

Les også:

Oslo-kvinner: – vil ha hardere menn!

Av de 493 kvinnene som deltok i undersøkelsen var det spesielt de fra Oslo som skilte seg ut.

Hele 41 prosent av Oslo-kvinnene svarte at de syntes menn har blitt for myke. Vestlandskvinnene er ikke like enige, hvor kun 8,5 prosent mente det samme.

Hver femte kvinne som deltok i undersøkelsen mente at dagens menn er for myke og feminine, de kunne heller tenke seg en hardere mann.

Hver femte kvinne mente også at norske menn er for dårlig til å ta sin rolle i forholdet. Kvinnene mente at rollene er for like mellom mann og kvinne på hjemmefronten.

Les også: Velger andre menn med p-piller

– De unge er mest feminine.

Myke menn

Tarjei Handal.

Foto: Emilie Hellberg / NRK

Tarjei Handal er nybakt pappa og driver med typisk maskuline fritidsaktiviteter som jakt og fiske.

Selv er han 34 år gammel og mener det er de unge gutta i 20- årene som er mest feminine.

– De pynter seg litt mer, ikke det at det er noe galt i det, sier han.

Trendy og überseksuell

22 prosent av kvinnene i VG sin undersøkelse svarte at mannen er blitt for feminin. Ifølge svenske Expressen ser det ut til å komme voksende tider for den "harde mannen".

Den nye mannen på moten omtaler Expressen som überseksuell.

Den überseksuelle mannen liker biff og pommes frittes, men kan også tenke sunt. Han liker øl, men gjerne lys øl. Han beholder skjeggstubbene, men dusjer daglig. Han liker superheltfilmer og ser gjerne mye vold i filmene. Håret er lett å gjøre i stand, for han er ikke så glad i å tilbringe mye tid foran speilet. Garderoben er liten, men ikke billig, ifølge Expressen.

Les også: Mørk stemme gir flere barn

En macho gentleman

Selv om en stor andel av kvinnene i undersøkelsen etterspør en hardere mann som tar styring i hjemmet, vil de også ha en gentlemann som trekker ut stolen.

Jørgen Lorentzen

Kjønnsforsker, Jørgen Lorentzen.

Foto: NRK

– 23 prosent av kvinnene syntes at norske menn er for lite gentleman, viste undersøkelsen.

Ifølge kjønnsforsker, Jørgen Lorentzen, tar menn kansje mer ansvar for barna nå enn tidligere.

– Det å ta ansvar er jo ikke feminint, det å ta ansvar er jo tøft, sier Lorentzen.

Han har selv forsket mye på hvordan forholdet mellom mann og kvinnne er her i landet. Resultatet viser at det er en liten forskjell mellom kjønnene om hva de tenker, mener og ønsker.

– Det interressante er at kvinner i Norge svarer veldig tydelig at de vil ha menn som er med på å ta ansvar for barna sine. Og som deler likt i hjemmet. De vil ikke ha menn som skulker unna, eller er hard og durer ivei.

Den gylne middelvei

myke menn med barn

Frode Thoen med sønnen Magnus.

Foto: Emilie Hellberg / NRK

Frode Thoen mener det er naturlig at menn bygger, ordner og mekker litt. Selv er han småbarnsfar til lille Magnus og har den siste uken tatt på seg en rekke tradisjonelle mammaoppgaver.

– Så langt har det vært helt fantastisk, jeg koser meg skikkelig. Jeg trives ikke med alle oppgavene i hjemmet, men jeg stortrives med Magnus. Jeg kunne godt vært foruten klesvask og litt sånn forskjellig, jeg er ikke sånn fryktelig god, sier Frode.

Idag legges det mer opp til at mannen skal være hjemme med barna og gjøre husarbeid enn hva det gjorde før, mener Frode. Samtidig så skal menn gjøre barske ting også, sier han.