Hopp til innhold

Menn er for pysete!

- Jeg syns ikke vi skal dulle for mye med guttene! Det sier musiker Sveinung Sundli (28) i Kveldsåpents nyetablerte mannspanel.

Mannspanelet - Kveldsåpent
Foto: May Reppen-Gjelseth / NRK

Mannspanelet til Karita Bekkemellem slår sprekker. Medlemmer har trukket seg, og med Bekkemellems avgang henger panelet i en tynn tråd. NRK P1 og Kveldsåpent tar saken og lanserer nå sitt eget mannspanel. - Vi gjør jobben for regjeringa og bringer debatten ut i de norske hjem, sier programleder May Reppen-Gjelseth.

Også kvinnepanel

- Og for at ingen skal beskylde oss for forskjellsbehandling, oppretter vi også et kvinnepanel, fortsetter den muntre nordlendingen. Annenhver torsdag får kvinne- og mannspanelet sin tilmålte tid i radioeteren.

Mannspanelet består av musiker Sveinung Sundli, journalist Klaus Joakim Sonstad og sosialpsykolog Arnulf Kolstad. Annenhver uke skal de diskutere og debattere mannsrollen. Hør dagens diskusjon her!

Den myke mann

På åttitallet ble vi kjent med begrepet "den myke mann". Nå har vi kanskje blitt for myke, mener Klaus Sonstad.

- Vi ler ikke lenger av kvinner som er redde for edderkopper, vi er redde for dem vi også. Han tror egentlig ikke at damene vil ha mennene så veldig myke, og at det er noe menn sliter med når de skal definere sin rolle.

Sveinung Sundli
Foto: May Reppen-Gjelseth / NRK

- Er det så lurt at vi duller for mye med guttene da, spør Sveinung Sundli.

Panelet er enige om at dagens menn godt kan dyrke sin machoside mer. Arnulf Kolstad mener at vi ikke må gå i den fella og tro at menn enten er macho eller myke. De kan være begge deler.

- Jeg kan godt ha forskjellige roller til forskjellige situasjoner, sier han.

Vi er for pysete, for myke og er egentlig ikke nok mannfolk lengre

Sveinung Sundli, musiker

Bli med i debatten her!

Mannsbehov

Klaus Sonstad er opptatt av såkalt "male bonding", det at far og sønn har behov for å gjøre ting sammen.

Klaus Joacim Sonstad
Foto: May Reppen-Gjelseth / NRK

- Man behøver ikke felle en elg. Det kan være nok å se et barneteaterstykke sammen. Men tør vi si at vi vil gjøre det alene fordi vi vil ha litt ”guttetid”? Det er jo ikke det at jeg neglisjerer dattera mi.

Sonstad mener menn ofte går i selvforsvar straks de har behov for å gjøre noe bare sammen med gutter. Sundli trekker det så langt at den oppvoksende generasjonen menn rett og slett blir for pysete. 

Fotball til damer og ballett til menn

- Hvorfor skal likestilling på død og liv bety at kjønnene skal bli mer like og gjøre de samme tingene? Jeg synes rett og slett at kvinner spiller for mye fotball og menn danser for lite ballett, sier sosialpsykolog Kolstad. Han mener menn har mye å lære av kvinnene, og at det er en avsporing av likestillingsdebatten at kvinner skal bli som menn. I den offentlige debatten savner han et større fokus på innholdet i kjønnsrollene.

Arnulf Kolstad
Foto: May Reppen-Gjelseth / NRK

- Jeg likte det bedre den gangen det ble kjempet for feminismen, feministiske verdier og det å forvare kvinnekampen. Nå har kvinnene rett og slett blitt for maskuline!

Er du enig med Arnulf Kolstad, eller har han misforstått det hele?

Bli med i debatten her!

 

 

Kvinner spiller for mye fotball og menn danser for lite ballett

Arnulf Kolstad, sosialpsykolog

Mannspanelet treffer du igjen annenhver torsdag i Kveldsåpent på NRK P1. Ønsker du å bestemme hva de skal diskutere?  Bli med i debatten her!