Streikeviljen stor blant lokførerne

Streiken blant lokførerne fortsetter og fredag er rundt 150 togavganger innstilt. Foreløpig har det hatt lite konsekvenser for togpassasjerene, men starten på høstferien fredag kan øke presset på trafikken i Oslo-området.

Lillestrøm stasjon

Togpassasjerer på Lillestrøm stasjon må fredag morgen fortsatt forholde seg til færre togavganger enn normalt på grunn av streiken.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

150 togavganger er innstilt fredag som følge av streiken. Det er fortsatt først og fremst lokaltog inn mot Oslo fra Ski, Moss og Lillestrøm som er innstilt.

Det foreløpig uklart hvor lenge streiken kan komme til å vare, men streikeviljen blant lokførerne er stor, sier Johnny Hide, styremedlem i Lokomotivpersonalets forening Oslo.

– Vi er villige til å streike så lenge som det vil ta for å få gjennom våre krav, sier han.

Streiker for felles utdanningsstandard

Johnny Hide

Stemningen er god og streikeviljen er stor, sier Johnny Hide, streikevakt og styremedlem i Lokomotivpersonalets forening Oslo på togstreikens andre dag.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) har gått til streik fordi de ønsker en felles nasjonal standard for lokførerutdanningen, spesielt med tanke på sikkerhetsrutiner.

Hide er lettet over at passasjerene viser forståelse for streiken.

– Folk er så godt som utelukkende positive, vi får skulderklapp og folk vil prate med oss. De har forstått at dette ikke handler om lønn, at det handler rett og slett om at de skal komme seg trygt fram og tilbake til jobb eller på ferie eller hva det nå skal være, sier Hide.

71 lokførere i streik

71 lokførere ble torsdag morgen tatt ut i streik, etter at meklingen mellom LO Stat og Spekter brøt sammen to timer på overtid. Tusenvis av reisende rundt hovedstaden ble rammet.

Flest streikende er tatt ut ved basene på Lillestrøm, Ski og i Oslo. Dermed er det pendlere som reiser med lokaltog på Østlandet som rammes kraftigst.

De innstilte avgangene er ujevnt fordelt utover døgnet.

– Det medfører trengsel på togene som går fredag også. Det kan bli trange tilstander og uforutsigbarhet for kundene våre. Rådet er å komme godt forberedt på stasjonen. Sjekk NSB-appen eller nettsidene våre, sier presseansvarlig Håkon Myhre i NSB.

Ifølge Myhre forbereder NSB seg på at streiken vil vare over helgen.

– Men det blir ekstra utfordrende for oss dersom streiken blir trappet opp neste uke. Da blir det vanskeligere å skjerme langdistanseavgangene, sier han.

Høstferiestart kan by på trafikktrøbbel

Ifølge Veitrafikksentralen var det torsdag ikke mer trafikk inn og ut av hovedstaden enn vanlig.

– Vi har ikke merket nevneverdig noe til streiken. Men fredag starter høstferien, så da må vi være forberedt på flere biler på veiene, sier trafikkoperatør Gry Solli til NRK.