Speilglatt føre og dårlig brøyting gir klagerekord

Over 10.000 personer har så langt tatt kontakt om vintervedlikeholdet i Oslo. Bymiljøetaten er neppe særlig fornøyd med årets «all time high».

Speilglatte veier i Oslo

GÅ FORSIKTIG: Etter en svært kald, snørik og fuktig vinter med til tider dårlig brøyting er det hålkeføre i mange gater på Østlandet. Bildet er tatt på Sagene i Oslo.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Vi strør, brøyter, kjører snø og skraper is både dag og natt. Vi jobber på spreng og gjør så godt vi kan.

Det sier Joakim Hjertum, seksjonssjef i veiforvaltningen i Bymiljøetaten i Oslo, til NRK.

Denne vintersesongen har vært ekstra krevende for etaten som har ansvar for å sikre at forholdene på veier, fortau og sykkelstier i hovedstaden er i god stand.

– Så langt har vi fått over 10.000 henvendelser som går under kategorien «brøyting og strøing». Alt er ikke klager, men også ønsker og generelle ytringer, sier Hjertum.

I Bærum har kommunen fått inn totalt 2400 henvendelser i samme kategori.

Glatt i Lofthusveien i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Flere uønskede rekorder i vinter

Bymiljøetaten vil evaluere arbeidet når vinteren er over, for å se hva de kan gjøre bedre neste år.

– Vi ser at dette ikke er bra, men værforholdene er også årsaken til de høye tallene. Vi har aldri strødd ut så mye grus, salt og sand som vi har gjort denne vinteren.

Joakim Hjertum, seksjonssjef i Bymiljøetaten

Joakim Hjertum, seksjonssjef i veiforvaltninga i Bymiljøetaten, sier de har strødd 10.000 tonn mer i år enn forrige vinter.

Foto: Jon Gimmingsrud

I Oslo er det blitt strødd om lag 24.000 tonn med grus på glatte veier så langt denne sesongen. Det er mer enn noen annen vinter.

Likevel er det mange som har falt og slått seg. Legevakta i Oslo har i snitt fått inn 48 fotgjengere med fallskader i døgnet hittil i år. På Akershus universitetssykehus har det blitt operert 94 hoftebrudd i årets første måned.

Store svingninger i temperaturen de siste ukene har ført til at det er ekstremt glatt i hovedstaden og i store deler av landet for øvrig.

Det kom også et kraftig snøfall på Østlandet i januar, som førte til svært mange klager på blant annet manglende brøyting.

Snøkaos i Oslo

MÅKING: En bil blir spadd fram i Meltzers gate på Frogner i Oslo. I midten av januar våknet Oslo-folk til snøkaos og mange klaget på manglende brøyting.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Folk er ikke fornøyde

– I 2013 var det også veldig glatt, så det er ikke noe nytt fenomen. Men folk ønsker en høyere kvalitet. Da er det naturlig at flere henvender seg, sier Joakim Hjertum i Bymiljøetaten.

– Så for vår del er det nok en «all time high» på de fleste statistikker i år, sier Hjertum.

Han tror også at en annen årsak til at 10.000 personer har tatt kontakt i løpet av så kort tid skyldes av kommunens bymeldingstjeneste er bedre kjent nå og lettere tilgjengelig.

Glatt på Ullevål i Oslo

LANG TID TIL JOBB: Mange Oslo-boere har brukt svært lang tid til jobb på de glatte veiene den siste tiden. Her fra Ullevål i Oslo forrige uke. FOTO: Vidar Josdal.