Sørbråtennaboer provoserer AUF-ere

– En skulle nesten tro at det er mer synd på naboene enn på overlevende og etterlatte. Nå er det på tide at jeg sier ifra, sier overlevende fra Utøya.

Planlagt minnesmerke Sørbråten

Regjeringen foreslår å gå bort fra det planlagte minnesmerket.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Torsdag kom nyheten om at regjeringen skrinlegger den planlagte utformingen av minnestedet etter 22. juli for å imøtekomme naboene til Sørbråten. Naboene derimot påpeker at det er plasseringen som er problemet. Dette provoserte AUFs Håkon Knudsen som tvitret følgende melding.

Laster Twitter-innhold

– Jeg ble ganske provosert, så jeg tvitret en klar beskjed om at nok er nok, sier Knudsen.

Han sitter i sentralstyret i AUF og sier at han ikke er alene om å mene dette.

– En skulle nesten tro at det er mer synd på naboene enn på overlevende og etterlatte. Hvis ikke naboene får viljen sin, er det nærmest som et overtramp mot deres lokalsamfunn, sier han.

– Hadde risikert livet mitt en gang til

Maria Holtane-Berge

Maria Holtane-Berge har utsikt til Sørbråten fra terrassen sin.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Maria Holtane-Berge er leder i Utstranda velforening. Fra terrassen sin har hun utsikt til det planlagte minnestedet på Sørbråten. De har hele tiden ønsket at minnestedet skal legges til et annet sted.

– Det er ikke snakk om hvem det er mest synd på. Selv om vi har sterke minner fra denne dagen, og selv trodde vi skulle dø mens vi reddet AUF-erne, føler vi selvfølgelig enormt med alle etterlatte og alle andre som opplevde denne forferdelige dagen i Norges historie, sier hun.

Tidligere har Maria fortalt historien sin om at hun risikerte livet da hun selv var med på å redde ungdom på flukt fra skytingen på øya.

– Vi sto i 22. juli vi også. Jeg hadde risikert livet mitt en gang til for å redde ungdommer i nød. Det finnes også etterlatte som er mot minnesmerket, sier lederen av velforeningen.

Stille fra AUF

Håkon Knudsen

Håkon Knudsen er sentralstyremedlem i AUF.

Foto: AUF

AUF har vært forsiktige med å uttale seg i debatten om minnestedet på Sørbråten. Grunnen er at de har sitt eget, private minnested på Utøya. Likevel ønsker de et nasjonalt minnested velkommen og mener at Sørbråten er et godt sted.

Noen av naboene deltok i redningsarbeidet 22. juli. Har du forståelse for at dette blir tett på naboene som bor og lever der?

– Det har jeg veldig forståelse for, og jeg har forståelse for at de er en part i saken. Problemet er når de har ett ufravikelig krav, gjør det ting vanskelig. Så lenge man ikke møter deres absolutte krav, er ikke de villige til å gå med på noe som helst, sier Håkon Knudsen.

– Jeg uttaler meg som overlevende AUF-er Håkon Knudsen. AUF har vært ganske stille i denne saken, men nå var det på en måte nok, sier han.

Ville vært med fra starten

– Vi ønsker virkelig ikke å bli uvenner med noen. Hadde vi vært inkludert fra starten, kunne vi kommet fram til en god løsning i fellesskap. Her skal barna våre vokse opp, og da må vi verne om privatlivet vårt, sier Holtane-Berge.

Nå frykter Knudsen at det blir en rettssak mellom naboene og staten.

– Da må etterlatte og overlevende gjennom en tøff og lang rettssak. Når det går dit, blir jeg oppriktig provosert, sier Håkon Knudsen.