Solberg avviser Ryanair-press

Advarsler fra Ryanair om at de vil slutte å bruke Rygge som base dersom flyseteavgiften innføres, vekker harme hos statsminister Erna Solberg (H).

Ryanair på Rygge

Statsminister Erna Solberg mener at regjeringen ikke skal la seg presse av Ryanair som har sagt at de ikke lenger vil bruke Rygge som base.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

– Ingen norske flyplasser blir lagt ned som følge av at vi innfører en passasjeravgift. Det skjer i så fall hvis Ryanair ikke lenger vil bruke basen. Og jeg mener faktisk at vi ikke skal la oss presse av et slikt selskap, sa Solberg da hun fikk spørsmål om saken av Irene Johansen (Ap) i spørretimen i Stortinget onsdag.

Forslaget om en passasjeravgift på 88 kroner per reise er nå til høring, men det handler kun om innretning, understreket statsministeren.

Sen nattetime

Stortingsrepresentant Johansen frykter for arbeidsplassene dersom Ryanair gjør alvor av å avvikle trafikken til og fra Rygge.

– Denne avgiften handler verken om et grønt skifte eller om man er for eller mot Ryanair. Det handler om tusen arbeidsplasser ved Moss Lufthavn Rygge, sa Johansen.

Også Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Veum er bekymret.

– Tusen arbeidsplasser i Østfold er i fare på grunn av et uklokt vedtak fattet her i Stortinget en sen nattetime, som dessuten ikke vil ha noen klimaeffekt. Regjeringen trakk i nødbremsen og la bort poseavgiften. Nå må Solberg legge bort retorikken og ta hensyn til dem som kan miste jobben, sa han.

Andre hensikter

Statsministeren mener på sin side at det må være mulig å få inn andre flyselskap dersom Ryanair forlater Rygge.

– Det er ikke 88 kroner på toppen av en flybillett som er avgjørende, så Ryanair må ha andre hensikter knyttet til dette. En slik avgift må være helt levelig. Så skal regjeringen se på innretningen, men jeg håper også at ledelsen ved Moss lufthavn nå jobber aktivt overfor andre flyselskaper enn Ryanair, som vi opplever aksjonerer mot en avgift som de ser ut til å akseptere på andre flyplasser, sa Solberg fra talerstolen i Stortinget onsdag.