Ferja går snart til Sarpsborg også

I fjor vår ble ideen om en elvemetro på Glomma lansert, nå kan det bli virkelighet i forbindelse med store arrangementer.

Fullt på byferja

Fredrikstad kommune kan leie ut inntil fire ferjer i helgene.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Leder av samferdselskomiteen i Østfold, Olav Moe foreslår å bevilge 100 000 kroner til et prøveprosjekt med ferje mellom byene i Nedre Glomma.

– I forbindelse med byjubileet i Sarpsborg i år og Fredrikstad i neste år ønsker vi fra fylkeskommunens side å være med og synliggjøre disse jubileene og trekke fram byenes historie. Derfor ønsker vi å bruke penger på en sånn kobling mellom Fredrikstad og Sarpsborg.

Prøveprosjekt ved store arrangementer

Olav Moe forteller at Østfold fylkeskommune og de to byene jobber med et prøveprosjekt hvor ferjene skal gå i helger når det er store arrangementer i byene.

Det er byferjene i Fredrikstad som skal leies inn for å frakte folk til og fra Pæddekummen i Sarpsborg.

– De er tilgjengelige og det er sannsynligvis kostnadseffektiv å bruke dem.

Fredrikstad kommune har oppgitt at de lørdager og søndager kan leie ut tre ferjer fra kl. 16 og fra kl. 19 kan en fjerde settes inn. Til sammen kan ferjene frakte 200 passasjerer pr tur.

Halvannen time reisetid

Om det blir stopp underveis er ikke bestemt fore ruteopplegget er ikke klart, men Greåker er nevnt som et aktuelt sted.

Reisen opp og ned Glomma vil ta om lag en og en halv time. Prisen er foreslått til 30 kr. Moe tror det passer for folk ønsker å se Fredrikstad og Sarpsborg fra elva. og har god tid.

– Gjerne turister, men også lokalbefolkningen som aldri har sett området sitt fra den siden.

Transport til sentrum

Ferjene vil gå til og fra Pæddekummen i Sarpsborg. Fram og tilbake til sentrum skal det også bli et transporttilbud for dem som ikke vil ta beina fatt.

Tor Egil Brusevold vil ha elvemetro fra Pæddekummen

Pæddekummen er rustet opp siden Ap- politiker Tor Egil Brusevold lanserte ideen om en elvemetro i fjor vår.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Her må vi bruke det vi har av minibusser, Flexxbusser. Her må vi sørge for en sømløs transport for dem som ønsker å reise opp Glomma en vakker sommerdag.

Det var for et drøyt år siden ideen om en elvemetro mellom Sarpsborg og Fredrikstad ble lansert, blant annet for å avlaste for biltrafikk når fylkesvei 109 skal bygges ut.

Foreløpig er det ingen planer om å tilby ferje også på hverdagene.

– Vi ønsker å teste ut hvordan elva egner seg for trafikk oppover og nedover og skape erfaringer for en eventuell vurdering av en elvemetro, sier Moe.