Hopp til innhold

Slik lager du 17. mai-kaker uten egg

– Klart det kan bli en festdag uten egg.

Jordbærgele med pannacotta

Fru Timians favoritt er Jordbærgele med pannacotta -totalt fri for egg.

Foto: Fru Timian

Eggmangel til 17. mai? Her får du oppskrifter på kaker uten egg.

– Bøndene vet hva de gjør

Torsdag ble flere egg-pakkerier sperret av sinte bønder, som er fortvilet over årets jordbruksoppgjør.

De reagerer på stor avstand mellom staten og jordbruket og mener det blir vanskelig å drive matproduksjon her i landet.

Krumkaker uten egg

Hva med krumkake uten egg. Oppskriften finner du i teksten.

Foto: Randi Wilsgård

For å demonstrere sin motstand har de sperret flere pakkerier slik at egg ikke kommer ut i butikken.

Norgesgruppen sier butikkene har sikret seg til 17. mai og at det ikke vil bli noen eggmangel, men bøndene håper at dette vil påvirke.

Skulle det være eggmangel der du bor, har Marit Røttingsnes Westlie, bedre kjent som matbloggeren Fru Timian, gode råd. Hun sier at det byr på noen utfordringer når man ikke kan bruke egg.

– Det er jo litt trøblete. Bøndene vet hva de gjør, for egg er veldig viktig i mye av matlagingen vår. Spesielt viktig er jo egg i kakebaking, siden det både er hevemiddel og bindemiddel. Svært mye av det vi lager, inneholder egg, konstaterer hun.

Mer mat på 17- mai buffeen? Her er forslag fra NRK Mat

Men det er ingen grunn til å henge med nebbet. For kakefest kan det bli uansett, mener Røttingsnes Westlie.

Barnetoget på Karl Johan

Kaker og fest over hele landet. Er det eggmangel der du bor, er det fortsatt håp for gode kaker.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det bør absolutt ikke bli en trist dag, men en skikkelig festdag. Vi trenger ikke egg for å lage fest. Vi kan lage både god mat og kaker uten egg.

– Blir 17. mai med en gang

Hun har flere ideer til kaker og desserter som passer på 17. mai-bordet.

– Jeg liker jo veldig godt jordbærgelé med pannacotta. Den er både fin å se på og smaker nydelig, forteller hun.

Hun forteller at både brownies og sjokoladekake kan bakes uten egg.

For å dekke et kakebord er det ikke nødvendig med mer enn to kaker, mener bloggeren.

Marit Røttingsnes Westlie

Marit Røttingsnes Westlie, bedre kjent som Fru Timian, har råd til deg som må bake uten egg.

Foto: Øystein Westlie

– Du kommer langt på vei med det, og kan ha frukt og annet tilbehør til også, forkarer hun. Pynter du med jordbær og blåbær, blir det jo 17. mai med en gang, smiler hun.

Bloggeren mener også sorbé hører fest til.

– Det finnes mange gode oppskrifter på sorbé, forklarer hun.

Her har Andreas Viestad to varianter:

Kokken Andreas Viestad lager eplesorbé ved hjelp av isbiter og salt og så lager han pæresorbé av en dypfrossen boks hermetiske pærer.