Skal granske Rommen-ulykken

Havarikommisjonen mener de har et relativt klart bilde av hva som skjedde da en buss kjørte av riksvei 4 i Oslo og to personer døde. Nå starter de full gransking av hendelsen.

Bussen som var involvert i ulykke ved Rommen

Selv om spor på bussen og i terrenget gjør at havarikommisjonen tror de vet hva som skjedde da en buss som skulle fra Oslo til Lillestrøm natt til søndag kjørte av veien på riksvei 4, vet de ikke hvorfor ulykken skjedde.

Foto: Kirsti Honningsøy / NRK

Avdelingsdirektør i Statens havarikommisjon, Rolf Mellum

Avdelingsdirektør i Statens havarikommisjon, Rolf Mellum.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK
Bussulykke ved Rommen i Oslo

Bussen kjørte av veien ved Rommen i Oslo og endte på siden.

Foto: Tipser.no/Daniel D. Laabak

På et statusmøte tirsdag har Statens havarikommisjon bestemt seg for å granske busslykken, som skjedde ved Rommen i Oslo natt til søndag.

– Vi har samlet de opplysningene vi har klart å få fram så langt og kommet fram til at vi har grunnlag for å starte undersøkelse av ulykken, sier avdelingsdirektør Rolf Mellum til NRK.

Havarikommisjonen mener nå de har et klart nok bilde av hva som skjedde da bussen kjørte av veien og endte på siden.

– Vi har fått klarlagt hendelsesforløpet fra der bussen kjørte av veien til der den ble liggende, sier han.

Gjennom forklaringene til passasjerene mener de også at få hadde på seg bilbelte.

Usikker årsak

Selv om spor på bussen og terrenget, samt forklaringer fra passasjerer som var om bord i bussen, har gitt havarikommisjonen et relativt klart blide av hva som skjedde vet de ikke hva årsaken til ulykken var.

– Foreløpig kan vi ikke si noe klart om årsaken. Sjåføren som omkom i ulykken skal obduseres og det kan hende det kan gi noen svar, sier Mellum.

Tekniske undersøkelser har gjort at kommisjonen har avkreftet og bekreftet forhold i saken, uten at Mellum vil gå nærmere inn på hvilke opplysninger det gjelder.

Bedre sikkerhet

Så langt er det ikke avdekket noen forhold på stedet som gjør at havarikommisjonen mener det trengs strakstiltak på strekningen.

Likevel mener de saken er så alvorlig at den nå skal granskes.

– Vi har gjort funn som gjør at det kan være læringspotensial i denne saken, og det kan bidra til at vi får enda bedre sikkerhet i busstransporten, sier Mellum.

Ikke nærmere årsak til Carl Berner-ulykken

Dødsulykke på Carl Berner

Én person mistet livet da bussen kjørte mot en folkemengde ved Carl Berners plass i Oslo søndag.

Foto: Fredrik Hove

Samtidig med ulykken på Rommen arbeider Havarikommisjonen med bussulykken som skjedde ved Carl Berners plass i Oslo samme kveld.

Sammen med politiet jobber de videre med tekniske undersøkelser, men har så langt ikke avdekket noe som viser tekniske feil på bussen.

Som et ledd i de tekniske undersøkelsene er også bremsene på bussen kontrollert.

En mann i 30-årene døde i ulykken, da bussen skjente over fortauet og gjennom en folkemengde.

– Vi har forsøkt å finne noe som kan forklare bussens ferd, men så langt har vi ikke funnet noe som gir svar på det, sier Mellum.

Sjåføren i bussen er ikke avhørt enda, men Oslo-politiet sier de vil prøve å gjøre det i løpet av tirsdagen.

– Vi har ikke tatt en avgjørelse på om vi skal granske denne saken enda, men det skal vi gjøre når vi får inn nye opplysninger, sier Mellum.