Hopp til innhold

Senterpartiet med brevtabbe: Ett gram ga straffegebyr til 60 ungdommer

Et frierbrev til kommunens unge velgere ble til en uventet regning i Aremark. Grunnen er at brevet fra Senterpartiet veide ett gram for mye.

Geir Aarbu med brev og konvolutt

Ordfører Geir Aarbu i Aremark synes portotabben er beklagelig, men han tar hele episoden med et smil.

Foto: Lars Håkon Pedersen/NRK

– Vi veide ikke brevene, men vi trodde at de skulle holde seg innenfor vanlig porto. Det er nesten tåpelig. Posten har nok sitt på det tørre, men det er de unge som blir straffet for dette, sier ordfører Geir Aarbu (Sp) i Aremark.

Det skulle egentlig bare være et hyggelig brev som oppfordret unge velgere i den lille kommunen i Østfold til å stemme.

Totalt sendte Senterpartiet ut 100 brev. 40 av dem ble lagt i vanlige konvolutter, mens de siste 60 ble lagt i konvolutter med litt større grovhet.

– Vi ble sponset med større konvolutter enn de vi pleier å bruke, og de veide ett gram for mye. Posten påla oss dermed et straffegebyr, sier leder i Aremark Senterparti, Håkon Tolsby til NRK.

Det var Halden Arbeiderblad som først skrev om saken.

65 kroner i gebyr

Det er egentlig Senterpartiet som avsender som skulle ha fått regningen fra Posten.

– Hvis det er feil porto, så må vi gjøre en manuell jobb. Og da fakturerer vi avsenderen for manglende porto, forteller pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Men siden det ikke sto noen avsender på konvoluttene, er det mottakerne som får fakturaen.

Ifølge Eckhoff må ungdommene betale 65 kroner hver i straffegebyr.

En av dem som har fått varsel om gebyr er Thor-Erik Wiig. Han har forståelse for at det har skjedd en feil.

– Det er vel rett og slett bare en glipp. Jeg har fått beskjed om å levere inn regninga til Senterpartiet, så da ordner det seg. Det er bra at de retter opp feilen de har gjort. Senterpartiet er fortsatt et parti jeg vil vurdere å stemme på, sier han.

– Tungt

Håkon Tolsby

Leder i Aremark Senterparti, Håkon Tolsby, ser humoren i tabben som er gjort av partiet. Han lover at mottakerne skal få erstattet summen de må betale i straffegebyr.

Foto: Børre Ludvigsen

Tolsby i Senterpartiet bekrefter at mottakerne skal få tilbake pengene.

– Alle som tar kontakt med oss får tilbakebetalt dette straffegebyret. Men det klart at det er en litt tung sak. Det positive er at vi får støttet postvesenet, det trenger de jo, sier han med latter i stemmen.

Lederen ser nemlig humoren i det som har skjedd.

– Dette har blitt et helt utilsiktet valgkampstunt. Men vi ser jo helt klart humoren i dette, ler han.

– Ett sted må grensen gå

Han skulle likevel ønske at Posten Norge var litt smidige.

Senterpartiet har kontaktet Posten og spurt om de kunne sende hele regningen rett til dem. Forslaget ble imidlertid nedstemt.

– Det er snakk om ett gram per brev, så det er ikke de helt store overskridelsene. Vi synes vel at Posten kunne vært litt rause med dette ene grammet, sier Tolsby.

Pressesjef John Eckhoff i Posten er imidlertid klar på at de ikke kan bruke skjønn i saken.

– Vi har en vektgrense på 20 gram. Skulle folk få slippe unna med ett gram mer, så kunne vi jo like greit satt vektgrensa på 21 gram. Ett sted må grensen gå, sier han.

John Eckhoff

Pressesjef John Eckhoff i Posten Norge sier at de ikke kan bruke skjønn i saker hvor avsender ikke har betalt nok i porto.