Drammenser tiltalt for voldtekt, hallikvirksomhet og menneskehandel

En drammenser i 40-årene som er tiltalt i en omfattende overgrepssak, risikerer å bli dømt til forvaring.

Beslag av overgrepsbilder

Politiet beslagla en rekke bilder og filmer av overgrep mot barn da drammenseren ble arrestert i juli i fjor.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Mannen er tiltalt for flere voldtekter av ei jente under 16 år, for omfattende hallikvirksomhet, for menneskehandel og for oppbevaring og distribuering av bilder og film som viser overgrep mot barn.

Alvorlig sak

Statsadvokat Nina Harboe Jensen Søndersrød sier til Drammens Tidende at voldtektene av den unge jenta er det alvorligste tiltalepunktet rent juridisk, og at strafferammen for dette punktet alene er på ti års fengsel.

Men statsadvokaten varsler allerede i tiltalebeslutningen at det kan være aktuelt å legge ned påstand om forvaring når saken kommer opp for Drammen tingrett.

Les også:

Vil be om at mannen løslates

Mannen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i juli i fjor. Mannens forsvarer, Karsten Gjone, sier at han vil begjære sin klient løslatt når siste varetektsperiode går ut den 7. august.

Advokat Karsten Gjone

Mannen nekter straffskyld for det meste av tiltalen, sier hans forsvarer Karsten Gjone.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Gjone sier også at mannen innrømmer oppbevaring og spredning av overgrepsbilder, men ikke i det omfanget tiltalen beskriver. Resten av tiltalen erkjenner han ikke straffskyld for.

– Han har sittet lenge i varetekt nå. Hvordan tar han det?

– Han tar jo det veldig tungt. Han har gjentatte ganger begjært seg løslatt, og vi har hele tiden hevdet at det ikke er noen fare, hverken for bevisforspillelse eller gjentagelse. Nå er påtalemyndigheten jo ferdig med sin etterforskning, så vi får se om vi når fram med en løslatelsesbegjæring denne gangen, sier Gjone.

Les også:

Har krevd store ressurser

Saken har lagt beslag på betydelige ressurser i politiet siden etterforskningen ble startet i fjor sommer. I en periode på åtte måneder har tre etterforskere fra Søndre Buskerud politidistrikt jobbet bare med denne saken. I tillegg har det vært en etterforskningsleder fra Kripos og en fra Søndre Buskerud. Kripos har også bidratt med taktisk etterforskning og enkelte avhør.

Det forteller Heidi Beckmann, som er leder for avdelingen mot seksualisert vold i Søndre Buskerud politidistrikt.

Saken startet da Kripos sendte over en sak som handlet om ulovlige bilder. I etterforskningsmaterialet, som kom fra politiet i Canada, dukket navnet til drammenseren i 40-årene opp.

Tok bilder av voldtektsoffer

Etter den omfattende etterforskningen mener politiet å kunne bevise at mannen over en periode på fem måneder flere ganger har voldtatt ei jente som var under 16 år da overgrepene startet. Han skal, ifølge tiltalen, ha gitt henne rusmidler, slik at hun var ute av stand til å gjøre motstand.

Saken fortsetter under bildet.

Heidi Beckmann

Heidi Beckmann er leder av avdelingen mot seksualisert vold ved Søndre Buskerud politidistrikt.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Heidi Beckmann vil ikke si noe om hvordan den tiltalte kom i kontakt med ungjenta, men sier at de to ikke er i familie.

Mannen skal også ha tatt bilder og film av jenta. Disse er en del av det omfattende bildematerialet som ble beslagslagt hjemme hos ham. Han er tiltalt for å ha videresendt en del av bildene, og det er opprettet straffesaker mot flere personer som har fått dem.

Ifølge Heidi Beckmann er det ikke andre enn den 16 år gamle jenta som er identifisert på overgrepsbildene som ble funnet hjemme hos mannen. De fleste av de ulovlige filmene og bildene kommer fra utlandet.

Skal ha utnyttet afrikansk kvinne

Punktet som handler om menneskehandel og hallikvirksomhet er knyttet til tiltaltes forbindelse med en afrikansk kvinne. Hun skal ha flyttet inn til ham høsten 2011, etter at de ble kjent på internett. Hun befant seg i landet uten pass og oppholdstillatelse.

Ifølge tiltalen begynte han nokså umiddelbart å opprette profiler for henne på ulike nettsteder, der han søkte etter personer som ville ha sex med henne. Han skal ha håndtert kontakten med kunder som han avtalte pris og tjenester med, og ha kjørt henne til og fra møter med kunder. Han skal også ha stilt boligen sin til disposisjon, og tatt i mot deler av utbyttet fra virksomheten.

Tiltalen beskriver også hvordan han skal ha filmet seg selv i seksuell aktivitet med den afrikanske kvinnen, for etterpå å spre bildene på nettet og via e-post.

Saken skal gå for Drammen tingrett, men er ennå ikke berammet.