Hopp til innhold

Bakmennene som styrer prostitusjonen blir ikke tatt

Mye av prostitusjonen i Norge er organisert av bakmenn og regnes som ren menneskehandel, men bare én person ble dømt for dette i fjor.

Få bakmenn til prostituerte blir tatt

ÅPENLYS SEXHANDEL: Sexhandelen skjer åpenlyst midt i sentrum i Stavanger. Kirkens Bymisjon mener at minst 444 kvinner var innom oljebyen for å selge sex i 2012, og at de fleste trolig er organisert av bakmenn.

Bak de prostituerte i Stavanger er det som regel alltid noen andre som trekker i trådene, ifølge politiet.

Bjørn Vidar Bollestad, seksjonsleder, Rogaland politidistrikt

MENNESKEHANDEL: En stor del av de gateprostituerte i Stavanger er ofre for menneskehandel eller hallikvirksomhet, sier seksjonsleder Bjørn Vidar Bollestad i Rogaland politidistrikt.

Foto: NRK
Anja Nordås, sykepleier, Kirkens bymisjon i Stavanger

HAR KONTAKT: Anja Nordås, sykepleier ved Kirkens Bymisjon i Stavanger, møter mange av byens prostituerte til daglig.

Foto: NRK

– Ut fra sakene og informasjonen vi sitter på, har vi i hvert fall grunn til å tro at en stor del av de som er i dette markedet er ofre for menneskehandel og hallikvirksomhet, sier Bjørn Vidar Bollestad, seksjonsleder i Rogaland politidistrikt, til NRK.

Kirkens Bymisjon har holdt kontakt med prostitusjonsmiljøet i flere år. Tre kvelder i uken er de ute i gatene. Aldri før har de møtt så mange prostituerte som i fjor.

Kirkens Bymisjon mener at minst 444 kvinner var innom oljebyen for å selge sex i 2012, og at de fleste trolig er organisert av bakmenn.

Kun én anmeldt

Gruppen som vokser mest er gateprostituerte fra Nigeria. Et eget hierarki gjør det vanskelig å bryte med halliker og menneskehandlerne.

– Ofte er de ikke bare ofre for menneskehandel, men som også kanskje har vært med på å tilrettelegg for nyankomne, sier Anja Nordås, sykepleier ved Kirkens Bymisjon i Stavanger, til NRK.

Til tross for den store økningen i antall prostituerte, ble bare én person anmeldt til politiet for menneskehandel i Rogaland i fjor.

– Vi kunne helt klart ha gjort en bedre jobb, sier Bollestad i Rogaland politidistrikt til NRK.

– Når det er sagt, har i alle fall politimesteren for inneværende år sagt at dette skal prioriteres, forteller seksjonssjefen.

Jakt i lunsjen

Politiet etterforsket i fjor 52 saker som omhandlet menneskehandel, 30 av disse i Oslo. Kun en person ble dømt for menneskehandel knyttet til prostitusjon i løpet av fjoråret.

Avdelingen Spesielle Operasjoner hos Oslopolitiet er på stadig jakt etter bakmenn og mulig menneskehandel.

Oslopolitiet vet at mange nordmenn kjøper sex i lunsjen, og har blant annet gjennomført «Operasjon Laken» midt på dagen tidligere. Nå er det lunsjtid, og de skal ut på aksjon.

(Saken fortsetter under bildet)

Bilde fra "Operasjon Laken", politiaksjon mot prostitusjon i Oslo

LUNSJSEX: Oslopolitiet vet at mange nordmenn kjøper sex i lunsjen. Bildet er fra en tidligere politiaksjon, «Operasjon Laken», og viser en kunde på vei inn i en leilighet på Frogner midt på dagen.

Foto: NRK

Politiførstebetjent Rune Solberg Swahn ringer til en prostituert og utgir seg for å være sexkjøper.

– Hvor mye er det for en time? spør han «Stella» i telefonen.

Rune Solberg Swahn, Oslo politidistrikt

ORGANISERT: – Når vi ringer på annonser der det er kvinner som oppgis å være fra Russland, så hender det at vi kommer til en slags telefonsentral i et annet land, forteller Rune Solberg Swahn i Oslo-politiet.

Foto: NRK

– 2000 for én time, 1500 for en halvtime, svarer kvinnen.

Solberg avtaler å møte henne, og med det gjør spanerne seg klare til å dra til en bygård på Grünerløkka.

Telefonsentraler

I Oslo ser politiet en betydelig økning av kvinner fra Romania og Bulgaria, og de ser et spesielt mønster når det gjelder mange av kvinnene fra Russland:

– Når vi ringer på annonser der det er kvinner som oppgis å være fra Russland, så hender det at vi kommer til en slags telefonsentral i et annet land. Det sier oss noe om at her er det noen som organiserer, sier Swahn.

– Det er bakmenn som sitter i andre land og styrer?

– Ja. Kvinnen har ikke påvirkning på hvem hun skal betjene, for eksempel. Så her er det åpenbart folk som styrer andres prostitusjon, som tilrettelegger for det. Kvinnene som jobber under den type arbeidsforhold, kan være ofre for menneskehandel, forteller han.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiet fant 16 telefoner i en leilighet som prostituerte brukte

MANGE TELEFONER: Politiet fant 16 telefoner i en leilighet som prostituerte brukte på Grünerløkka i Oslo.

Foto: NRK

Organisert

NRK får ikke være med inn i den aktuelle leiligheten. Men på innsiden venter mer enn bare en prostituert, spanerne får plutselig mye å gjøre, og må tilkalle forsterkninger:

Tekstmelding på telefonen til "Amanda 25 - Ukraine"

FORESPØRSEL: «Hei. Oralsex uten kondom 15 min 500 kr? :)», står det på engelsk i en tekstmelding til telefonen med navn «Amanda 25 – Ukraina», trolig fra en norsk kunde.

Foto: NRK

– Her er det tre kvinner fra Russland som selger sex fra denne leiligheten. Det er til sammen 16 mobiler inne i leiligheten, og alle er merket identisk. Kvinnene har ikke bilde av seg selv på nett, men bruker andre bilder. Det er en del pengeoverførsler som vi knytter til kvinnene. Så alt dette i sum, gjør at vi mistenker at det kan være en form for hallikvirksomhet her.

– Kan det være snakk om menneskehandel?

– Ja, absolutt.

– Toppen av isfjellet

Aktiviteten på telefonene er høy mens vi står utenfor leiligheten. Kundene er mange og ivrige.

– Vi tror jo at de 30 sakene som blir anmeldt til oss hvert år bare er toppen av isfjellet, sier Swahn.

– Svært få blir dømt for menneskehandel i Norge?

– Deler av det straffbare forholdet har skjedd her, og deler har skjedd i utlandet. Mange av de sakene må vi overføre til andre land for etterforskning der, forklarer Solberg.

Saker om sexkjøp i norske politidistrikter i 2012

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ