Hopp til innhold

Regnskader for mange millioner på Østlandet

Uværet på Østlandet lørdag har trolig ført til skader for flere titalls millioner kroner.

Skaret

Fylkesvei 285 ved Skaret i Lier er fortsatt er stengt som følge av et større ras etter uværet i går. Omkjøring via E16 eller E18.

Foto: Rasmus Lindberg / Privat

– Det er for tidlig å si noe konkret om beløp, men ut fra mengden henvendelser dreier det seg i alle fall om beløp på titalls millioner. Antakeligvis vil man kunne legge på en null til slutt for bransjen, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If til NTB.

Lørdag førte et kraftig uvær til at det rant vann inn i kjellere over hele Buskerud, Oslo og Akershus. Biler ble stående fast, både under vann og i køer, tog sto stille og veier ble sperret.

Fortsatt stengte veier i Buskerud og Vestfold

Laster Twitter-innhold

NRK meldte i går at fylkesvei 282 ved Skaret i Lier ble stengt etter et større ras. Vegtrafikksentralen sier at skadene er omfattende og at det kan ta tid før veien åpnes igjen.

Fylkesvei 18 mellom riksvei 23 og fylkesvei 282 var i går stengt på grunn av vann i veibanen. Veien ble åpnet igjen kl. 21.10 i går kveld.

Fylkesvei 284 mellom Sylling og Modum har fortsatt skader på veien. Vegvesenet har fortsatt ikke ryddet veien helt, og ber folk om å kjøre forsiktig.

Fylkesvei 950 i Sande er fortsatt sperret ved Flåta Bru, der det har gått et steinras i Klevjerveien. Vegtrafikksentralen sier det vil graves bort med gravemaskin til uka.

Togproblemer som følge av været

Også Jernbaneverket meldte om stengte strekninger og signalfeil som følge av regnværet i går. Tidligere i dag kunne de melde at Drammensbanen og Randsfjordbanen mellom Vikersund og Hønefoss er oppe og går igjen.

Laster Twitter-innhold

Tusenvis av henvendelser

Ut på formiddagen sa Brann- og redningsetaten at de ikke hadde kapasitet til å hjelpe alle som ringte inn om oversvømmelser og ba folk ta kontakt med forsikringsselskapene sine.

Siden lørdag morgen har Gjensidige fått 1.400 henvendelser, og If nærmere 900.

– Vi regner med at det også vil være stor pågang i dag, og vi oppfordrer de som har småskader og som har taklet den skaden greit selv å melde inn skaden på nett for at de med store skader skal kunne komme gjennom på telefon, sier Clementz.

Også Gjensidige oppfordrer til å melde skader på nett, og begge selskaper har måttet oppbemanne for å kunne ta imot alle henvendelser.

Ubehagelig overraskelse

Uværet kom på en tid da mange er bortreist, enten på ferie eller på helgetur, og det kan nok hende det er en del som for seg en ubehagelig overraskelse når de kommer hjem.

Flom Østlandet - Kleiver-boligområde i Røyken isolert pga flom

Et område i Røyken ble i går sperret av på grunn av vannmengdene.

Foto: Jostein Lian / Privat

– Vi frykter det ja. Kan hende noen har fått et forhåndsvarsel av en nabo om hva som venter dem, men jeg tror nok det er en del som for seg en overraskelse i dag dessverre, sier Sigmund Clementz i If.

Skadebeløp på 500.000

I private hjem har vannskader i kjellere et gjennomsnittlig skadebeløp på mellom 30.000 til 50.000 kroner, men det kan fort bli mer.

– Hvis man har fått mye vann inn og må rive gulv og vegger blir beløpet fort høyere. Hvis man må bygge nytt og det i tillegg er snakk om et bad for eksempel så er man fort oppe imellom 300 og 500.000, sier Clementz.