Hopp til innhold

Protesterer mot å rive Jordal Amfi

Byantikvaren i Oslo går imot planene om å rive Jordal Amfi for å gi plass til ny ishall. Det siste gjenværende OL-anlegget fra 1952 må bevares, mener Byantikvaren.

Hogne Langset, Byantikvaren, foran Jordal Amfi

VIL TA AKEBAKKEN: Byantikvaren vil heller ha ishall i Jordalparken, der akebakken ligger, sier Hogne Langset.

Foto: Olav Juven / NRK

– Jordal Amfi har hatt mange viktige kultur- og idrettsevenementer opp gjennom etterkrigstida, sier avdelingsleder Hogne Langset hos Byantikvaren.

– Det har også en flott og spennende arkitektur som var veldig moderne for sin tid og som utnytter terrenget og skålformen på Jordal på en veldig flott måte, sier han.

Plaster på OL-såret

70 år etter vinter-OL i 1952 var Jordal Amfi igjen tiltenkt en viktig rolle. Det skulle bygges ny konkurransehall for ishockey til Oslo-OL i 2022.

Etter at OL-drømmen brast var Oslo-politikerne raskt ute med å love at Nye Jordal Amfi skulle bygges likevel. Kultur- og idrettsbyggs plan er å rive den gamle, nedslitte og utdaterte hallen og bygge ny med 5.500 sitteplasser samme sted.

Nye Jordal Amfi

NYE JORDAL AMFI: Slik ser Oslo kommune for seg den nye konkurransehallen for ishockey på samme sted som den gamle.

Foto: Kultur- og idrettsbygg/Hille Melbye Arkitekter

Plan- og bygningsetaten anbefaler denne løsningen når de i disse dager sender reguleringsplanen for Jordal idrettspark ut på høring. Men Byantikvaren vil det annerledes.

– I stedet for å se Jordal Amfi som et problem bør en se den som en flott tilleggsressurs, som en flott eventarena for kultur og idrett.

– De bratte tribunene gir en nærhet og fortettet stemning som både er unik i Norge og som vi ikke vil kunne få igjen noe sted, sier Hogne Langset.

Akebakke på taket

De bratte tribunene er en av grunnene til at gamle Jordal ikke tilfredsstiller moderne krav. Derfor har Byantikvaren lansert idéen om å bygge den nye lovede hallen i Jordalparken, der akebakken ligger.

Nedgravd Jordal Amfi i Jordalparken

PARK PÅ TAKET: Byantikvaren vil bevare gamle Jordal Amfi og grave ned den nye ishallen i parken ved siden av.

Foto: Byantikvaren i Oslo

– Det går ut på å bygge en ny, moderne konkurransehall for ishockey inn i bakken under parken og reateblere parken på toppen av taket, sier Hogne Langset.

– Da får vi en bakke som skråner ned mot idrettsflaten nedenfor (Jordal stadion, red. anm.) slik at vi får en akebakke og et fint landskap i den parken.

– Det blir en større park enn den vi har i dag, sier han.

- Uakseptabelt

Tommy Grotterød, leder Kampen Vel

UAKSEPTABELT: Naboene unner idretten en ny ishall, men ikke i Jordalparken, sier leder i Kampen Vel, Tommy Grotterød.

Foto: Olav Juven / NRK

– En ny hall i Jordalparken er fullstendig uakseptabelt, sier Tommy Grotterød i Kampen Vel, en av flere nabogrupperinger som går sterkt imot ethvert inngrep i parken.

– Denne parken er så populær, den er så mye brukt av barn, ungdom og voksne. Den gir rom for ypperlige vinteraktiviteter, den er mye brukt også sommerstid, det er et vakkert naturområde; dette vil vi beholde.

– Hva med Byantikvarens uttalelse om at det blir en like bra park på taket av den nye hallen?

– En park på taket kan ikke erstatte de naturlige, flotte mulighetene som er i dagens park, konstaterer Tommy Grotterød i Kampen Vel.

Akebakken i Jordalparken

POPULÆR AKEBAKKE: Mens snøen lavet ned, myldret barn med akebrett til Jordalparken i helga.

Foto: TOMMY GROTTERØD