Hopp til innhold

– Jeg er fornøyd når de setter spaden i jorda

Skøyteforbundet, Ishockeyforbundet og Skiskytterforbundet er skuffet etter gårsdagens nei til OL. Nå starter de jobben med å få realisert de planlagte anleggene likevel. Skiskytterpresident Tore Bøygard sier han heller vil se bygging, enn løfter fra politikerne.

Lillomarka Arena

LILLOMARKA ARENA: Slik kunne et skiskytingsanlegg i Lillomarka ha sett ut. Denne planen ble droppet til fordel for Grønmo under arbeidet med OL-søknaden. Nå håper president i Norges Skiskytingsforbund, Tore Bøygard, at de likevel kan få en ny arena her. – Når vi kan skalere ned planene er Lillomarka høyst aktuell, sier han.

Foto: Illustrasjon: Hjellnes Consult

Onsdag ble det klart at Oslo ikke vil søke om å arrangere OL i 2022. Høyres stortingsgruppe bestemte seg for å råde regjeringen til å si nei til OL. Dermed trakk Oslo kommune søknaden om statsgaranti.

– Det var overraskende, og selvsagt litt skuffende. Norsk idrett hadde fått et bra løft med et OL og et paralympics til Norge, sier president Tore Bøygard i Norges Skiskytterforbund.

I likhet med Norges Skøyteforbund og Norges Ishockeyforbund, hadde han sett fram til å kunne bruke nye idrettsanlegg etter et OL-arrangement på hjemmebane.

Men selv om det ikke blir noe OL i Oslo i 2022, er ikke alt håp ute for anleggene. Dermed skal heller ikke pengene som så langt er brukt på arbeidet med en søknad, være forgjeves.

– Mitt utgangspunkt er at planene for samferdselsprosjekter, byutviklingstiltak og idrettsanlegg som er blitt utviklet gjennom Oslo2022-prosessen, skal realiseres. Med et OL ville alt ha vært ferdig til 2022, men nå vil noe ta litt lengre tid, sa byrådsleder Stian Berger Røsland (H) onsdag kveld.

Ifølge en pressemelding fra byrådets nestleder Hallstein Bjercke (V) er noe av det første byrådet vil gjøre, å sikre en ny ishockeyhall på Jordal. I tillegg skal byrådet arbeide for å realisere disse anleggene:

  • Stubberud, ishockey transformert til flerbrukshall.
  • Valle Hovin, skøytehall
  • Mortensrud, treningshall hockey
  • Grønmo, skianlegg/aktivitetspark tilrettelagt for mennesker med nedsatt funksjonsevne
  • Grefsenkollen, utvidelse av dagens anlegg

Dermed fikk idrettsforbundene et foreløpig plaster på såret.

– Jeg er fornøyd når de setter spaden i jorda

Tore Bøygard

VIL HA ANLEGG I LILLOMARKA: President Tore Bøygard i Norges Skiskytterforbund.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Tore Bøygard i Skiskytterforbundet sier til NRK at de kommer til å jobbe for å få bygd et nytt skiskytteranlegg, og at behovet er stort siden kapasiteten i Holmenkollen er altfor liten. Han stiller seg foreløpig avventende til hva byrådet får til etter at Høyre sa nei til OL.

– De ti-femten siste årene har politikerne sagt at nå skal det bygges breddeanlegg og anlegg til store arrangementer. I Oslo har vi i mange år bedt om et nytt anlegg uten at det har skjedd noe. Jeg velger å vente og se til den dagen de setter spaden i jorda. Da er jeg fornøyd, sier Tore Bøygard i Skiskytterforbundet.

Det så først ut til at det ville bli skiskyting i Lillomarka under et OL, men kommunen vraket Lillomarka Arena til fordel for Grønmo. Nå ser gjerne presidenten i Skiskytterforbundet at anleggsplanene skaleres ned og flyttes tilbake til Grorud.

– Vi trenger et skiskytteranlegg som kan fange bredden, og brukes til å arrangere nasjonale cuper og mesterskap. Det er det vi trenger, sier Bøygard.

– Vi aksepterte at Oslo kommune landet på Grønmo i OL-prosessen, og aksepterte det selv om det ikke var vårt førsteønske. Nå tror jeg vi kan skalere ned noen av disse planene, og da er Lillomarka høyst aktuell. Der oppe finnes det et bra skimiljø og folk som er villige til å ta i et tak.

Han sier at de likevel vil være åpne for Grønmo hvis Oslo kommune har større planer for området.

– Det viktigste er at vi snart bør få et nytt ski- og skiskytteranlegg i Oslo.

– Det må bygges nytt

Norges Ishockeyforbund er også desperate etter nye anlegg i Oslo-området, og ble skuffet over gårsdagens nei.

–Dette forsinker hele prosessen med å få nye haller og erstatte noen av de hallene vi har, sier generalsekretær Ottar Eide til NRK.

Han sier at de nå vil jobbe videre for at det likevel skal komme nye ishaller i Oslo-området. I forrige uke ble stortingspolitikere invitert inn i Jordal Amfi for å se med egne øyne hvor nedslitt stadionet fra 1952 er.

– Dagens Jordal vet vi ikke hvor lenge varer. Der må det bygges noe nytt. Vålerenga ishockey har stor aktivitet, og hvis Jordal av en eller annen grunn ikke kan brukes lenger står vi uten et viktig anlegg. Det må på plass, og det tror jeg alle er enige om, sier Eide.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Norges mestvinnende hockeyklubb kan FORSVINNE hvis de ikke får en ny hall. Det var budskapet fra Vålerenga ishockey da de viste politikere rundt på hjemmearenaen sin i kveld. 
I det nye Oslo-budsjettet er det satt av midler til å rette opp de verste slitasjene på Jordal amfi, men DET holder ikke i lengden. 
Et OL i hovedstaden VIL gi Oslo øst en ny ishall. 
Derfor håper VIF at politikerne sier ja til Olympiske leker i 2022.

SE FORFALLET PÅ JORDAL AMFI: 25. september ble politikere invitert inn i Vålerengas ishockeyhall på Jordal for å se forfallet med egne øyne.

Selv om Jordal Amfi er øverst på prioriteringslista, sier han at flere av de andre hallene som lå inne i OL-søknaden er svært viktige for forbundet. Treningshallen som var planlagt på Sognsvann ville gi nærhet til det aktive idrettsmiljøet og kompetansen ved Norges idrettshøgskole og Toppidrettssenteret. Det var også planlagt å bygge en treningshall på Mortensrud.

– Der er det ikke et slikt anlegg i dag, og vi vet at mange idrettstalenter kommer fra den delen av Oslo.

– I tillegg ønsker vi selvfølgelig at det kommer en ny hall på Lørenskog, og kommer til å snakke med både Lørenskog kommune og Akershus fylkeskommune for å få det til. Kommunen har allerede sikret seg et areal som kan brukes til ishall, så vi håper og tror at de kan være med på få det til, sier Eide.

– Vi satser alt på få den hallen så fort som mulig

President Rune Gerhardsen i Norges Skøyteforbund har lenge jobbet for å få en innendørs skøytebane i Oslo. Han var svært skuffet da en ny hall på Valle Hovin havnet på en liste over mulige kutt for å gjøre OL billigere. Han sier at det er naturlig at både idretten og byen nå jobber for å få bygd anlegg likevel.

– Skøytehallen på Valle Hovin er være eller ikke-være for skøytesporten i Oslo. Det er vanskelig å drive skikkelig rekruttering og treningsarbeid hvis vi ikke har en hall. I Nederland har de hatt en slik hall i tretti år, og vi har én på Hamar som brukes av og til. Vi trenger en hall som kan brukes hver eneste dag året rundt, sier Gerhardsen.

Rune Gerhardsen

VIL HA HALL PÅ VALLE: Rune Gerhardsen fortsetter å jobbe for ny innendørs skøytehall på Valle Hovin.

Foto: Eirin Eikås / NRK

– Det skulle hallen på Valle Hovin være, og vi kommer til å satse alt på å få bygget den likevel, så fort som mulig.

Til tross for at OL-søknaden ble stoppet, tror han likevel at arbeidet har vært positivt for idretten. Både fordi idretten og Oslo kommune nå har samarbeidet tett over lang tid, samtidig som en del av planarbeidet er gjort.

– Nå ligger det et opplegg for flere anlegg, og ikke minst skøyteanlegget. Vi vet hvor det skal være, vi har et samarbeid med Vålerenga om en fotballstadion som skal ligge samme sted. Det er mange fordeler med å starte med en eneste gang for å få en fin framdrift og sikre begge anleggene.