17. mai - en festdag for lommetyvene

Profesjonelle lommetyver lokkes til Oslo 17. mai. Folketrengselen på nasjonaldagen er et yndet mål, og allerede har Oslo-politiet merket at flere tyver enn vanlig er i sving.

Barnetoget på slottsplassen

VÆR VÅKEN: Når man er sliten etter å ha gått i tog og trasket ute i flere timer, er oftest da lommetyvene slår til, sier politiet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Politioverbetjent Roar Kvassheim

Leder for vinningsgruppen i Oslo politidistrikt, Roar Kvassheim.

Foto: Simon Solheim / NRK

Bare den siste uken er ti personer arrestert for lommetyveri, og politiet merker en økt virksomhet.

– De blir tiltrukket av Oslo siden det er så mange folk og de vet at utbyttet potensielt er høyt, sier leder for vinningsgruppen i Oslo politidistrikt, Roar Kvassheim.

Han forteller at det er dyktige og profesjonelle tyver som kommer for å utnytte muligheten folkehavet på 17. mai byr på.

– 17. mai er definitivt den dagen med høyest antall anmeldelser på en spesifikk dag.

Slår til i kaffekøen

Det er når man har oppmerksomheten rettet på andre ting tyvene slår til. Gjerne rett etter at barnetoget er ferdig, når man er sliten og sulten etter å ha trasket ute i flere timer.

– Det blir trangt på disse stedene man får kjøpt mat og drikke, og har vi sett at da er lommetyvene aktive, sier Kvassheim.

Jon Berge

Informasjonsdirektør i IF Skadeforsikring Jon Berge.

Foto: Eirin Eikås / NRK

Det er spesielt i Oslo-sentrum folk må være litt mer påpasselige, advarer politiet.

IF Skadeforsikring kan melde om de samme erfaringene fra nasjonaldagen som politiet.

– År for år ser vi at 17. mai er en av de mest travle lommetyveridagene, sier informasjonsdirektør Jon Berge.

– Man er så opptatt av å se på barna i toget og det er mange mennesker rundt. Da legger man heller ikke så mye merke til skumping og dytting, som gjerne er et tegn på lommetyveri.

Mellom 150 og 200 personer i Oslo har anmeldt lommetyveri på nasjonaldagen de tre siste årene.

Samlet sett har tallet på slike forbrytelser gått kraftig ned de siste årene. Det er en utvikling som har kommet etter at politiet innførte en egen gruppe for å jobbe med dette i 2012, da antall lommetyveri nådde nye høyder.

Anmeldte lommetyveri i Oslo på 17. mai

Anmeldte lommetyveri

År:

Totalt:

17. mai:

2014

9 951

157

2013

14 654

158

2012

17 951

214

Én avleder, mens en annen stjeler

Også første kvartal i år viser en nedgang i anmeldte lommetyveri, men på 17. mai ber politiet folk om å være ekstra våkne for å ikke bli et lett bytte.

– Vær oppmerksom på hvor du har verdigjenstander oppbevart og på hva som skjer rundt deg, for å gjøre det litt vanskeligere for lommetyven, sier Kvassheim.

Mens bunadsølvet får henge i fred, er det mobiler, etterfulgt av kontanter og bankkort som er mest attraktivt.

Ofte går tyvene frem på en måte der den ene distraherer og den andre stjeler. De kan for eksempel vise frem et kart og spørre om veien, mens en annen stjeler i det man ikke har fullt fokus på verdisakene sine.

– Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hvilke metoder de tar i bruk.

Profesjonelle lommetyver lokkes til Oslo 17. mai. Folketrengselen på nasjonaldagen er et yndet mål, og allerede har Oslo-politiet merket at flere tyver enn vanlig er i sving.

VIDEO: Profesjonelle lommetyver lokkes til Oslo 17. mai. Folketrengselen på nasjonaldagen er et yndet mål, og allerede har Oslo-politiet merket at flere tyver enn vanlig er i sving.