Hopp til innhold

Rumensk lommetyv:– Det var et adrenalinrush

OSLO FENGSEL (NRK.no) En måned etter at han kom til Oslo for å tjene penger, ble «Justin» (20) arrestert. Han hadde stjålet sin første mobiltelefon fra en ung kvinne. – Jeg var ikke stolt, men det var nødvendig, sier han.

Innsatte Oslo Kretsfengsel

DRØMTE OM NORGE: De drømte om en bedre tilværelse i Oslo. Nå får de tiden til å gå i Oslo fengsel .Fra venstre: 'Justin', 'Emil', 'Paul' og 'Petre' fra Romania sitter inne for tyveri.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

I Romania ble 20 år gamle «Justin» fortalt at han kunne tjene gode penger på å selge «Folk er Folk» på gata i Oslo.

Han hadde vært arbeidsledig i Romania over lengre tid. Derfor pakket han sammen og dro hit, til den store honningkrukken, Oslo.

Hva har du blitt utsatt for?

Trykk på bildet for større versjon.

Foto: Tom Halsør / NRK

Stjal mobiler

Drømmen var å kunne sende penger hjem til Romania, hvor han sier han har en trengende familie.

– Jeg fikk ikke nok penger ved å samle flasker. Jeg var i stand til å gjøre hva som helst for penger, bortsett fra å drepe, forteller «Justin» til NRK.no.

Drømmen om honningkrukken endte i Oslo kretsfengsel, der han sitter sammen med mange andre som er siktet, tiltalt eller dømt for lignende forhold.

«Justin» forteller om en kveld på Majorstua da han oppsøkte en ung kvinne på gata og spurte om han kunne låne mobiltelefonen hennes. Han fikk mobilen. Deretter løp han. Han husker minuttene før han ble tatt.

– Det var et adrenalinrush mens jeg løp. Samtidig var jeg plaget inni meg og redd for å bli tatt. Jeg syntes ikke det var morsomt å gjøre det. Jeg var ikke stolt, men det var nødvendig, sier «Justin».

Han påstår at han gjorde det for sin døende far og familien i Romania. Samme kvelden han stjal sin første mobil, fikk politiet tak i ham.

Da hadde han kun vært i Oslo en måned. Nå får han dagene til å gå i Oslo kretsfengsel.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

RASKE: Politiets overvåkningsbilder fra oktober i fjor viser tydelig hvordan lommetyvene opererer. Her fra Oslo S.

– Over halvparten av oss er kriminelle

Her sitter medfangen «Paul» (36) som også er fra Romania. Han sitter i fengsel for å ha stjålet to bankkort og for å ha tatt ut nærmere 30.000 kroner. Han er ikke dømt, men har tilstått forholdet og er nå i varetekt.

– Barna mine ringer og sier de sulter. Det er slike forhold som får oss til å gjøre rare ting. Jeg begynte først å samle tomflasker, men pengene strakk ikke til, sier «Paul» til NRK.no

– Hvordan gjennomførte dere tyveriet?

– Jeg dekket de andre og holdt vakt, mens de stjal. Det måtte gjøres fort, bare på noen sekunder, slik at vi ikke ble oppdaget, sier han.

– Tenkte du på hva du utsatte offeret for da du gjennomførte tyveriet?

– Jeg følte at jeg ofret meg for familien. Jeg ville ikke valgt å stjele, men når man i tillegg er full og rusa, så blokkerer man ut mye. Så nei, jeg tenkte ikke noe på de jeg stjal fra, sier «Paul».

– Hvor mange av dine venner i Oslo er kriminelle?

– Jeg tror flertallet av rumenere som kommer til Norge er kriminelle, sier «Paul».

– Men de er i en vanskelig situasjon. Jeg tror ikke de fleste kommer hit for å begå kriminalitet. De kommer hit for å tjene penger på ærlig måte, men så blir de dyttet inn i kriminalitet på grunn av ren desperasjon.

– I begynnelsen solgte jeg aviser, samlet tomflasker, lette i søppeldunker. Når man er helt nede, og man har prøvd alt annet, så kan det fort gå galt, forteller han.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Video Hører lommetyvene planlegge

VIDEO: På 31-bussen i Oslo overhører rumenske Andrei Chilian ofte lommetyver som planlegger å stjele fra andre passasjerer.

– Politiets største utfordring per nå

Hva er det folk frykter mest?

Trykk på bildet for større versjon.

Foto: Tom Halsør / NRK

Over halvparten av de spurte i NRK.nos trygghetsundersøkelse frykter å bli utsatt for tyveri på kveldstid. De spurte i Akershus og Oslo svarer også at de er mindre redde for å bli utsatt for vold, trusler med våpen, eller voldtekt - enn de er for tyveri på dagtid i Oslo.

– Det er ikke rart at de er bekymret, dette er den største krimkategorien vi har i Oslo. Den opplevde frykten for det er reell – sjansen for å bli frastjålet noe er stor, sier leder for lommtyverigruppen ved Oslo politidistrikt, Roar Kvassheim, til NRK.no.

Kvassheim sier lommetyvene særlig slår til rundt klokken 15 og arbeider fram til klokken 18 på ettermiddagen, når folk er på vei hjem fra jobb. På natten i helgene jobber lommetyvene på barer, nattklubber og ved taxikøer. Her er spesielt Brugata svært utsatt.

Roar Kvassheim

Leder i lommetyverigruppen ved Oslo politidistrikt, Roar Kvassheim, sier at lommetyverier i Oslo er hovedstadens største utfordring per nå.

Foto: Petter Sommer/NRK

– Dette er profesjonelle utenlandske lommetyver som gjør sitt ytterste for å ikke bli gjenkjent. De har dette som et yrke. Det består gjerne av flere personer som står sammen og som har dedikerte roller i hvordan å utføre tyveriet.

– I forhold til de som vi har pågrepet, er 70 prosent av dem rumenske statsborgere. Deretter har vi pågrepet polske, nordafrikanske, og afghanske, sier Kvassheim.

Ifølge politiet er godt over halvparten av de pågrepne lommetyvene rumenske statsborgere.

– Deretter har vi pågrepet polske, nordafrikanske, og afghanske lommetyver, sier Kvassheim.

– Gjennomfører lommetyvene også andre kriminelle handlinger?

– Det hender at de gjør andre ting, men en stor del av lommetyvene er profesjonelle lommetyver og driver primært med det. De dyrker det de er gode på, sier Kvassheim.

– Lommetyvene blir buret inne og sendt ut

Straffenivået for et fullbyrdet lommetyveri ligger på 60 dager fengsel, for eksempel ved tyveri av én iPhone.

– Men vi ønsker at straffenivået dobles for lommetyverier. Vi kunne tenkt oss 120 dager, sier Kvassheim.

Oslo-borger: – Jeg hører tyvene planlegge på bussen

Flertallet av de spurte i NRKs trygghetsundersøkelse som svarer at de har blitt utsatt for noe kriminelt i hovedstaden, sier at de ble utsatt for tyveri eller grovt tyveri. 17 prosent av alle anmeldelser Oslopolitiet får i løpet av et år er lommetyverier. Det er mellom 200 og 300 aktive lommetyver i Oslo hver dag.

– Vi har utvist 23 personer og har en rekke personer vi har startet sak om utvisning på hvor vi venter på vedtak, sier Kvassheim.

I april la politiet fram tall på en nedgang på 26 prosent i antall lommetyverier i Oslo sammenlignet med første kvartal i fjor. Men Oslo er spesielt attraktivt for utenlandske lommetyver om sommeren, og politiet forventer storinnrykk.

– Største forskjellen er at innsatsen fra lommetyverigruppa i Oslo. De har økt oppdagelse. Men det er fortsatt et alt for høyt antall lommetyver, sier han.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

PÅ T-BANEN: Lommetyvene går gjerne etter trengselssituasjoner der folk mister oversikt over lommer og vesker. Video fra politiets overvåkningsbilder, oktober 2012.

Tapte 10 millioner på stjålne mobiler i Oslo

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring forteller at selskapet aldri før har utbetalt et høyere beløp for stjålne mobiltelefoner i Norge.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring sier at forsikringsselskapets hovedutfordring ikke er storbyer i utlandet, men Oslo.

– 60 prosent av mobiltelefontyveriene som er meldt inn til Europeiske skjer i Norge, og resterende i utlandet. Før var det omvendt. Vi har over lang tid sagt varsko om at Oslo har en kjempeutfordring og et kjempeproblem med lommetyverier, sier Vennesland til NRK.no.

– Vi ser de samme mønstrene som nordmenn opplever i Spania og Italia, midt i tjukkeste Oslo. Vi merker at våre kunder utsettes for en hverdagskriminalitet som oppleves utrolig vond og ubehagelig, sier hun.

Mobiltelefoner er den store slageren, sammen med andre verdigjenstander. I 2012 utbetalte Europeiske Reiseforsikring 22, 3 millioner erstatning etter tyveri av stjålne mobiltelefoner.

64 prosent av tyveriene skjedde i Norge. Oslo alene står for nærmere 10 millioner kroner av utbetalingene.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «TryggOslo - Del dine forslag» i nytt vindu