Hopp til innhold

– Det føles godt å være her nå

I dag var flere av de pårørende tilbake på Sundvolden hotell. Et sted som skaper sterke minner hos mange. Se video her.

Pårørende tilbake til Sundvolden.

– Stemningen er annerledes i dag enn for fire år siden. For fire år siden så visste vi ikke om barna våre levde eller hadde blitt drept. Vi kom til Sundvolden i panikk for at noe hadde skjedd med våres barn.

Merete Stamneshagen er en av de pårørende som i dag er tilbake på Sundvollen hotell. Hun mistet datteren sin Silje (18) på Utøya.

SE DIREKTESENDINGEN NÅ: Minnemarkering Utøya

Nå sitter Merete i styret i den nasjonale støttegruppen. Hun merker forskjell på det første året hun var tilbake på Sundvollen og i dag, fire år etter den forferdelige hendelsen.

– Det første året etter hendelsen kom jeg til Sundvollen og lurte på om jeg ville klare å bo her. Hjertet dunket ganske hardt, og det var vondt å være her, men etter jeg kom over kneiken har det føltes godt å komme hit.

Juli blir aldri det samme

Elisabeth Haukeland sitter også i den nasjonale støttegruppen. Hun hadde to av sine tre barn på Utøya, og begge overlevde. Barna hentet hun på Sundvollen hotell den natten i 2011.

– Juli er jo en tid hvor mange gleder seg over sommerferie, men hvordan har juli-måned vært for dere etter det som har skjedd?

– Jeg er en av de heldige som har fått tilbake barna mine. For hele familien har juli-måned blitt annerledes, og særlig dagene i forkant. Det er ikke det samme som før, og vi legger gjerne ferien til etter markeringen 22. juli slik at vi kan puste ut i etterkant, sier Elisabeth.

For Merete er juli-måned en tid for savn.

– Juli-måned er vel ikke den beste måneden i året. Jeg går mye på vent til 22. juli, har mange tanker og savnet blir gjerne sterkere.

– Et flott minnessted

De to damene i støttegruppen har allerede vært ute på øya og sett det nye minnesstedet. I dag skal de ut og innvie stedet med mange andre gjennom en stille markering.

– Det er et vakkert minnested, vakkert med sirkelen slik at ingen navn er først og ingen navn er sist, alle er i en ring. I tillegg er det vakre blomster som er plantet fra forskjellige steder på øya for å se om vi kan trekke til oss sommerfugler der, sier Merete.