– Naturlig å trappe ned

Fire år etter terrorangrepet 22. juli arrangerer AUF sin siste store minnemarkering for årene fremover. Det er helt naturlig, mener Håkon Knudsen.

Håkon Knudsen er leder av Buskerud AUF

Håkon Knudsen håper han kan huskes for politikken sin.

Foto: Mari Reisjå / NRK

– Det er riktig nå å nedskalere fire år etter hendelsen. Jeg er en av de heldige som sitter i AUFs sentralstyre, forteller Håkon Knudsen fra Drammen.

Han tror vervet som leder i ressursgruppa for arbeid og utdanning har vært viktig for ham i tiden etter terrorangrepet i 2011. Det fellesskapet han opplever med sine partifeller, har bidratt til at han ikke føler et like stort behov for å komme sammen med noen på årsdagen.

– Det finnes nok andre som skulle ønske at vi hadde fortsatt med årlige markeringer, men selv om vi ikke gjør det, vil dette alltid være en spesiell dag for hele organisasjonen. Det vil nok også bli større markeringer etter ti og 20 år.

Utøya etter 22.juli

AUFs sommerleir skal arrangeres på Utøya for første gang siden 2011.

Foto: BENDIKSBY, TERJE / SCANPIX

Tar steget tilbake

Det er ikke bare minnemarkeringen som skiller seg ut i år. AUFs sommerleir skal for første gang siden 2011 igjen arrangeres på Utøya. I august møtes gamle og nye medlemmer for et både tradisjonelt og spesielt arrangement

– Det kommer til å være rart, men for veldig mange er det først og fremst en vanlig sommerleir. Vi skal rette blikket utover med temaet internasjonal solidaritet. Samtidig er det plass til fotball, kjærlighet og andre morsomme ting, slik en AUF-leir skal være.

Knudsen understreker også at AUF har veldig korte generasjoner. Det er viktig at alle nye medlemmer som ikke har noe ekstraordinært forhold til 22. juli også føler seg hjemme i organisasjonen.

Vil huskes for politikk

Selv var Knudsen på Utøya den 22. juli. 2011. Sammen med broren Eivind svømte han uskadd fra terroren. Tragedien vil alltid vil være en del av livet, men han håper politikken kan få ta plass i førersetet.

– Jeg tror veldig mange føler på at vi som var der knyttes til 22. juli. Det er selvfølgelig politikken og det jeg tror på, jeg ønsker å bli omtalt og husket for, sier han.