Nordmenn skal bruke 1 milliard på julekalendere i år

En sjokolade hver dag frem til jul, et hudpleieprodukt eller en øl? Julekalendermarkedet vokser og i år skal vi nordmenn bruke svimlende summer på nedtellingen til julaften.

Julekalender

JUL: En av julekalenderne for voksne i år med forskjellige produkter for mat-entusiaster.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Summene vi bruker på kalendrene har skutt i været de siste årene. Det er ikke lengre bare barn og unge som skal få kalendere – også voksne kjøper til både seg selv, kjæresten, venner og foreldre.

– Vi skal i år bruke i snitt 461 kroner per person på julekalendere i Norge. Og så er det barna mellom 6 og 14 år som får de aller dyreste kalenderne, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Ifølge en undersøkelse gjort av Ipsos for DNB skal vi i år bla opp 1 milliard kroner på julekalendere. Sandmæl sier det er en nedgang på 57 kroner per person i år, men hun tror ikke det betyr at det har roet seg.

– Tilbudet har blitt mye større. Før så var det normalt at man fikk en sjokoladekalender til ti kroner, men nå er den nye normalen at det er ekstravagante gavekalendere som kan koste opp til 1500 kroner, sier Sandmæl.

Kjøpt inn dobbelt så mange kalendere

Nordmenn kjøper også rådyre julekalendere når de skal ut og reise. I fjor solgte de ut 2000 julekalendere i en fei i taxfreen på Gardermoen.

I år har de kjøpt inn dobbelt så mange, men heller ikke det er nok til å imøtekomme etterspørselen, ifølge kategorisjef i Travel Retail Norway, Linn Woxen.

Linn Voxen

GARDERMOEN: I år har Travel Retail Norway ved Gardermoen kjøpt inn dobbelt så mange julekalendere.

Foto: Fotograf Johnny Syversen

– Etter vi hadde solgt ut nesten alt i fjor, så fikk vi tak i en pall til med kalendere. Den solgte vi ut på 3 dager, forteller hun.

Hun sier julekalendere for voksne for alvor har skutt fart de siste tre årene.

– Vi har nesten solgt alt vi har fått tak i år også, og det er dobbelt så mye som vi fikk tak i fjor. Vi kunne sikkert ha solgt enda flere enn det vi har hatt tilgang til.

Julekalender

SKJØNNHET: Det finnes mange forskjellige julekalendere, alt fra sjokoladekalender til skjønnhetskalender.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Tradisjoner fra Tyskland

Julekalenderen stammer opprinnelig fra Tyskland, og har røtter til det vi i dag kaller adventslys.

Geir Thomas Risåsen

TYSKLAND: Ifølge julekonservatoren ved Norsk Folkemuseum kommer tradisjonen fra være naboer litt lenger sør.

Foto: Norsk Folkemuseum

– Adventskalenderen er en relativt ny oppfinnelse. Det er flere måter man har telt ned til jul i adventstida, sier Geir Thomas Risåsen, julekonservator ved Norsk Folkemuseum.

Den første trykte adventskalenderen som vi kjenner til ble laget i Hamburg i 1902, sier han. Det var en kalender som hadde form som et ur med visere. Viserne var da skrudd frem 24 ganger.

Den første moderne kalenderen med luker man kunne åpne, var det Gerhart Lang som stod for i Tyskland. Den kom i 1903.

– Han var bokhandler og visste jo også at dette kunne bli en kommersiell ting. Det var altså små luker med et bilde bak. Hvis vi ser til Norge må vi til 1947 før den første julekalenderen ble trykket her til lands, forteller han.