– Jeg har kjørt en omvei for å unngå rasstedet

I dag er det ett år siden leirskredet i Sørum, der tre litauere mistet livet. To av dem ligger fortsatt begravd i skredet.

Politi og Redingsmannskap søker med hund i rasområdet i Sørum fredag.

Sissel Margrethe Mejland og familien bor i nærheten av stedet der leirskredet gikk i fjor. Hun sier at de tenker på det nesten hver dag.

Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix/NRK

– Det er mye følelser knyttet til at vi vet at det ligger to døde personer igjen i leirmassene. De ble jo aldri funnet, sier Sissel Margrethe Mejland.

Hun og familien bor ikke langt unna området i Sørum i Akershus der det for ett år siden gikk et stort leirskred.

– Den eldste datteren min og jeg har hatt det tungt etter raset. Vi tenker fortsatt på det nesten hver eneste dag. I spesielt tunge perioder så kjører jeg en omvei bare for å slippe og kjøre forbi rasstedet, sier Mejland til NRK.

Tre litauere mistet livet, men kun én av de tre er funnet. Etter nok et resultatløst leteforsøk i leirskredet i sommer, besluttet politiet å avslutte søket etter de to siste omkomne. Mejland og familien kjente de tre arbeiderne.

Preget ordfører

På dagen ett år etter leirskredet møter NRK Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen på området. Hun sier det har vært en følelsesmessig påkjenning.

Ordfører i Sørum, Marianne Grimstad Hansen (H)

Ordfører Marianne Grimstad Hansen (H).

Foto: Initsaar Ali / NRK

– Det at tre liv gikk tapt, har vært det tyngste.

Hun sier at det kommer til å bli en form for minnesmerke.

– Det vil bli etablert et minnested her, men fra kommunens side har vi sagt at vi ønsker å vente med det til politiet er ferdig med sitt arbeid.

Skal se om reglene ble fulgt

Ifølge en rapport fra Norges Geotekniske Institutt skyldtes skredet oppfyllingsarbeid i området. Det betyr at skredet trolig er menneskeskapt.

Politiet har nå rapporten til vurdering.

Fungerende påtaleleder Bjørn Arne Tronier

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier sier de skal undersøke nærmere om reglene ble fulgt i området der oppfyllingsarbeidet foregikk.

Foto: NRK

– Den ga jo én konklusjon om hvorfor raset gikk, så da er vi for så vidt ferdige med den siden av saken, sier politiadvokat Bjørn Arne Tronier.

– Rapporten peker på at det var fylt på store mengder masser. Hvorvidt det var mer enn tillatt, skal vi se nærmere på, sier politiadvokat Bjørn Arne Tronier i Øst politidistrikt.

– Vi skal se på om virksomheten i området var i samsvar med de tillatelser og regler som gjelder.