– Det er fryktelig trist og veldig godt

Marianne Antonsen hadde en følelsesrik dag da kollega og venn Jan Groth ble gravlagt.

Jan Groth's begravelse - Just 4 Fun

Sønnen Jonas Groth sang sammen med Eirikur Hauksson, Marianne Antonsen og Hanne Krogh i Just 4 Fun under seremonien. De fremførte Beatles-låta 'I'll Follow the Sun'.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Tune kirke var full av familie, venner og kollegaer da Jan Groth ble gravlagt i dag. Seremonien ble preget av musikk, og flere holdt minnetale over Groth.

Blant dem som var i begravelsen var kollega Marianne Antonsen. Hun synes dagen i dag var helt uvirkelig.

– Det er en uvirkelighet å komme inn i en kirke hvor Jan, kjære Jan, ligger i kista og har gått fra oss. Det er fryktelig trist og veldig godt, for det ble sagt gode ord om ham, sier hun.

Rockheim sendte krans og hilsen

Antonsen var del av Just 4 Fun med Jan Groth. Hun ble svært glad og rørt over å se at Rockheim, det nasjonale senteret for populærmusikk i Trondheim, hadde levert krans.

– Det var også hilsen fra Oslo Gospel Choir. Og vi sang salmer som Jan har fått inn i salmeboka. Det er så mange bautaer og så mange streker under svaret på at den virkelig store bautaen var Jan sjøl, sier Antonsen.

– Det er veldig godt, sånn sett, å få tatt et sånt farvel med ham. Men det er fryktelig, fryktelig vondt også. For oss som kjenner familien godt, så lider vi jo så innmari med dem i det tapet de har lidd. Vi føler jo at vi lider, vi i musikken også, for vi har mistet en kapasitet av dimensjoner.

Marianne Antonsen sier hun selv har hatt mange følelser rundt begravelsen.

– Litt sorg og litt sinne nå over at han bare skulle få lov til å bli 68 år. Men jeg er også veldig takknemlig over å ha fått lov til å kjenne ham.

Jan Groths begravelse - Hanne Krogh

Hanne Krogh holdt minnetale om sin venn og kollega, Jan Groth.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Kollega og venn av Jan Groth, Hanne Krogh, sier hun har fulgt Groth gjennom flere stadier i hans liv.

– Jeg var en stor beundrer først, så en kollega, og så har jeg fått være venn. Han var en av mine beste venner, sier Krogh, som holdt minnetale i Tune kirke i dag. Her fortalte hun blant annet om at Jan Groth var kjempestolt av Just 4 Fun.

– Selv om ikke alle kritikere syntes han burde være det. Man går ikke fra å være en stor rockesanger til å synge sammen med Hanne Krogh, sa hun til latter fra kirkebenkene.

Hadde intens tilstedeværelse

– Det jeg særlig vil huske er hans intense tilstedeværelse. Hans evne til aldri å være likegyldig til livet selv, i forholdet til kjærlighet til dem han var glad, i forhold til musikken han ga til oss andre. Han var til stede i hver eneste tone, i hvert eneste ord.

Hun beskriver også Jan Groth som en stabukk.

Tune Kirke Jan Groth's begravelse

Det var mange flott kranser foran kisten og i sakristiet i Tune kirke. Prest Arne Lund leste opp hva som stod på kransene.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Som bare det. Men det var aldri farlig å diskutere med Jan. Det var alltid trygt, sier hun og forklarer at Groth også hadde en enorm trygghet på og utenom scenen.

– Det var det han utstrålte, en enorm trygghet som han ga. Og han løftet alltid mennesker rundt seg. På tross av at han tok veldig stor plass. Og det kommer til å bli et veldig, veldig stort tomrom etter Jan Groth, sier Krogh.

Nå håper hun at folk vil fortsette å høre på musikken som Jan Groth har laget.

– At vi fortsetter å lytte til hva han forsøkte å si oss, først og fremst. Han hadde alltid noe på hjertet.

Hun skal hjem å høre på en spesiell sang som hun mener Groth gjorde til sin helt egen låt.

– Den viser evnen Jan hadde til å ta enhver sang og levere den til oss. Det er en sang som kanskje ikke så mange husker at han har gjort, en Ray Charles-sang som heter «You don't know me». Det er Jan som sanger, på sitt aller, aller beste, avslutter Krogh.

Fortalte om en far og kollega

Jan Groth etterlater seg kone, fire sønner og barnebarn. Sønnen Jonas holdt minnetale i kirken i dag.

Jonas Groth

Sønnen Jonas Groth holdt minnetale.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Pappa var ikke bare faren min. I dagene som har gått etter at han døde har det gått opp for meg at han på mange måter var allemannseie, sa Jonas Groth som har stått på scenen med faren utallige ganger. De har også gitt ut plate sammen.

– Den ultimate ære er at han valgte meg til å produsere hans siste plate. Vi rakk å få ferdig 7 av 14 mikser før han døde. Den tilliten jeg er vist skal jeg ikke gjøre til skamme, fortsatte han.

Før kisten ble båret ut ble en av Groths egne innspillinger, «I'm going home», avspilt.