Mistanke om nytt meslingtilfelle

En innbygger i Akershus som jobber i Oslo er trolig smittet. Folkehelseinstituttet ber folk som reiste med tog mellom Haga og Oslo tirsdag morgen om å være oppmerksomme på symptomer.

Meslinger

MULIG MESLINGTILFELLE: Den mulig smittede reiste med Kongsvingerbanen fra Haga til Oslo tirsdag morgen 26. mars. Personen tok toget klokken 06.10, og var trolig smittsom under reisen.

Foto: Wikipedia

Denne gangen er det en kvinne som bor i Nes kommune i Akershus, og som jobber i Oslo. Folkehelseinstituttet har sterk mistanke om at personen er smittet.

Den mulig smittede kvinnen reiste med Kongsvingerbanen fra Haga til Oslo tirsdag morgen 26. mars. Personen tok toget klokken 06.10, og var trolig smittsom under reisen.

– Derfor er det viktig at personer som var toget, som ikke er beskyttet, får vaksine. Hvis det er noen som skulle få symptomer må de gå til lege, sier sier overlege Øystein Riise i Folkehelseinstituttet.

Kommunelege i Skedsmo, Heidi Anne Birkeland, sier at de har bedt legevakten åpne for vaksinering i kveld.

– Legevakten har fått beskjed om at det er kun de som var på det toget i det aktuelle tidsrommet som skal få den vaksinen nå, sier hun til NRK.

Birkeland sier at det er god dialog mellom de forskjellige kommunene.

Smitter lett

Nes kommune skriver på sine nettsider at reisende med toget fra Haga, som ikke er beskyttet mot meslinger, anbefales å få en dose MMR-vaksine i løpet av dagen torsdag 28.mars.

– For å begrense videre spredning går vi ut med føre-var-råd nå. Meslinger er en sykdom som smitter lett og spesielt ved symptomer på sykdommen, sier Riise.

Symptomene starter med feber og forkjølelseslignende plager som varer i 3–4 dager. En kan også få hvite flekker i munnen.

Det er høy vaksinasjonsdekning blant barn og unge, og ifølge Folkehelseinstituttet vil de fleste voksne personer også enten ha immunitet fra gjennomgått sykdom eller vaksine.

Ikke uvanlig

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at det ikke er en kjent sammenheng med den ansatte på Oslo legevakt, som nylig fikk påvist meslinger.

– Det er noe vi undersøker nærmere, vi har enda ikke funnet noen direkte sammenheng. Vi vil derfor gjøre ytterligere undersøkelser, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Øystein Riise, til NRK.

Riise sier derimot at det ikke er unormalt med meslingsmitte i Norge.

– I fjor hadde vi 12 tilfeller i registrert i Norge, der seks av tilfellene var smittet i utlandet. Meslinger har blitt en veldig sjelden sykdom i Norge, siden vi har så høy vaksinasjonsdekning.

Han sier at Norge er blandt landene som har stanset all smittespredring innenlands.

– Smitten vi får inn i Norge kommer fra utlandet. Derfor vil vi få smitte så lenge det er reisevirksomhet, sier Riise.