Hopp til innhold

Miljøpartiet De Grønne vil starte byrådsforhandlinger med Ap og SV

Miljøpartiet De Grønne havnet på vippen i Oslo etter valget. Nå er det klart at partiet vil starte byrådsforhandlinger med Arbeiderpartiet og SV.

byrådsaforhandling

SNART STARTER FORHANDLINGENE: De Grønne fikk inn fem representanter i Oslo bystyre og er dermed det tredje største partiet i hovedstaden. Lan Marie Nguyen Berg er blant dem som nå skal gå inn i byrådsforhandlinger.

Valglogo

– Vi har hatt gode samtaler med alle partier den siste uken. Vi tror vi kan få mest gjennom ved å samarbeide med Ap og SV. Et samarbeid med de borgerlige ville fordret et samarbeid med Frp, sier påtroppende bystyremedlem, Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Etter kommunevalget i forrige uke har Miljøpartiet De Grønne snakket med alle de andre partiene i bystyret i Oslo for å forsøke å finne ut hvem som kan gi dem mest på klima og miljø. Disse samtalene ble avsluttet mandag, og partiet har brukt de siste dagene til å diskutere internt hvem de skal starte reelle forhandlinger med.

Torsdag ble det altså klart at de vil starte forhandlinger med sikte på å gå i byråd med Arbeiderpartiet og SV.

– Vi har gått til valg på å gjøre Oslo til en nullutslippsby innen 2030, og det vi vil forhandle om nå, er hva slags virkemidler vi kan få i gang for å få dette til.

Er trygg på å komme i mål

Raymond Johansen

Byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen (Ap)

Foto: Olav Juven / NRK

– Jeg er veldig ydmyk og lettet, og jeg ser fram til å starte forhandlingene med sikte på å danne et felles byråd som skal ta Oslo i en enda grønnere retning, sier byrådslederkandidat, Raymond Johansen (Ap).

Han innrømmer at forhandlingene blir tøffe, men han har stor tro på at de vil komme i mål.

– Dette kommer ikke til å skjære seg. Jeg er veldig trygg på at jeg skal klare å lose dette i havn, sier Johansen.

– Vil sette makt bak kravene

Venstresidens partier Arbeiderpartiet, SV og Rødt fikk til sammen 26 representanter inn i Oslo bystyre etter kommunevalget. Den borgerlige siden med Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet fikk 28 mandater. Miljøpartiet De Grønnes fem representanter havnet dermed på vippen.

Det blir spennende fremover, vi er i en vippeposisjon og kan sette mye makt bak kravene, sier Nguyen Berg.

MDG har hele tiden gjort det klart at de da velger hvem de skal forhandle med først, og at dette ikke er et endelig valg av alliansepartner.

Valgresultatet i Oslo

JEVNT MELLOM BLOKKENE: Bare to bystyrerepresentanter skiller venstresiden og de borgerlige partiene etter kommunevalget i Oslo. De Grønnes fem representanter er i en klar vippeposisjon.

Foto: Grafikk / NRK

– En historisk dag

Marianne Borgen

Marianne Borgen, bystyrerepresentant (SV)

Foto: Sturlason

– Jeg tror dette er en unik mulighet for byen til å få en rødere og grønnere politikk, altså mer fordelingspolitikk og en bedre miljøpolitikk, sier bystyrerepresentant Marianne Borgen (SV)

– Liknende situasjon har vi ikke hatt siden 1991, så det er jo egentlig en historisk dag.

Hva blir de viktigste kravene til SV i byrådsforhandlingene?

– Vi har en rekke miljøkrav, ikke minst å få stanset planene for E18 vestover. Vi kommer til å stille strenge krav for å få flere lærere inn i skolen, gratis aktivitetsskole og vi vil også ha færre tester, sier Borgen.

Høyre ønsker venstresiden lykke til

Stian Berger Røsland

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H).

Foto: Olav Juven / NRK

– Jeg synes det er bra det har kommet en avklaring, sånn at forhandlingene om et politisk grunnlag kan starte. Vår dør har jo vært åpen for å gå i politiske samtaler med MDG, men vi har respekt for det valget de i dag har gjort, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H).

Han ønsker Ap, SV, Rødt og MDG lykke til med forhandlingene.

Hvis de fører frem, kommer jeg til å gå av 21. oktober før bystyret konstitueres. Hvis MDG ønsker å snakke med oss, er vi selvfølgelig åpne for det, sier Røsland.

Partifordeling i Oslo bystyre 2015-2019

Parti

Representanter

Arbeiderpartiet

20

Fremskrittspartiet

4

Høyre

19

Kristelig Folkeparti

1

Miljøpartiet de Grønne

5

Rødt

3

Sosialistisk Venstreparti

3

Venstre

4