Hopp til innhold

Får ikke kalle seg byregjering

Oslos byråd får nei av Kommunaldepartementet.

Byregjeringsleder Raymond Johansen (Ap)

NAVNESKIFTE IGJEN: Raymond Johansen (Ap) er fortsatt byregjeringsleder på Oslo kommunes nettsider. Må onsdag endres det tilbake til byrådsleder.

Foto: www.oslo.kommune.no / Skjermdump

Byrådet i Oslo har ønsket et navnebytte, fordi de mente det ville gjøre det enklere for folk å skjønne hvem som gjør hva i hovedstaden. Men nå har Kommunaldepartementet satt ned foten.

Juristene i departementet mener det etter kommuneloven ikke er lov til å benytte betegnelsen byregjering, skriver VG.

Ifølge departementet kan Byrådet heller ikke døpe om bydelsutvalgslederne i Oslo til «bydelsordførere».

Ønsket om å skifte navn på Oslo kommunes utøvende organ fra byråd til byregjering var noe av det første byrådsleder Raymond Johansen (Ap) flagget etter maktovertagelsen i fjor høst. Men i før påske bestemte han seg for å snu i saken.

– Det ble for mye støy og for lite fokus på politikken vår. Når forslaget om byregjering skal behandles i bystyret onsdag, vil jeg be Ap MDG, SV og Frp om å stemme nei, sier Johansen til NRK.

De fleste trodde at navneskiftet måtte godkjennes av kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og at det muligens også krevde en endring av kommuneloven.

Sanner var krystallklar på at dette ikke var noe han hadde tenkt å bruke tid og ressurser på.

Angrer ikke

I mars fikk byrådspartiene Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne støtte for navneendringen fra Rødt og to Frp-representanter. Byrådet bestemte seg imidlertid for å sette de omstridte navneendringene på hold, for å få en avklaring på om «byregjering» var en lovlig tittel.

Bakgrunnen var ifølge VG en debatt i Stortinget hvor Sanner hadde sagt at byregjering ikke var innenfor loven, og at statsforvaltningen ville fortsette å bruke de gamle navnene.

Selv om det har vært mye frem og tilbake angrer ikke Johansen på forslaget.

– Nei, det gjør jeg ikke. Min eneste tanke med å fremme denne saken er at det tydeliggjør ansvaret i kommunen. Men diskusjonen tok helt av. Nå er det satt punktum for saken. Og det har ikke kostet skattebetalerne penger. Nå skal vi fokusere på politikken fremover, avslutter han.