Hopp til innhold

Marte Gerhardsen ny utdanningsdirektør i Oslo

Etter nesten tjue år som skolesjef i Oslo måtte Astrid Søgnen gå av mot sin vilje. Nå har byrådet bestemt hvem som skal overta, og ansettelsen er allerede politisk omstridt.

Marte Gerhardsen

NY SKOLESJEF: To av de tretten søkerne til jobben som utdanningsdirektør var unntatt offentlighet, og navnet til Marte Gerhardsen var ikke å finne på lista over søkere.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Marte Gerhardsen (46) er innstilt til jobben som utdanningsdirektør i Oslo, og får dermed ansvaret for 90.000 elever og 15.000 ansatte.

Alt tyder på at hun tiltrer stillingen 5.august.

I november ble det kjent at den tidligere skoledirektøren Astrid Søgnen (67) skulle gå av etter en lang tids konflikt med skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

– Gerhardsen skal gjennomføre byrådets oppvekst- og kunnskapspolitikk. Osloskolen har høye ambisjoner og forventninger til den enkeltes faglige og sosiale utvikling, sier Thorkildsen i en pressemelding i dag.

– Med sin brede ledererfaring og kompetanse vektlegger Marte Gerhardsen at læring i skolen er avhengig av at barn og unge har en trygg oppvekst. Derfor skal Osloskolen framover samarbeide enda tettere med foreldre, andre offentlige tjenester og frivilligheten.

– Forventer god dialog

Utdanningsforbundet har lest innstillingen fra byrådsavdelingen og vurderer prosessen som grundig.

– Vi er glade for at hun har bakgrunn fra ledelse av store og komplekse fagmiljøer, organisasjonsutvikling og endringsprosesser, sier Aina Skjefstad Andersen, leder i Utdanningsforbundet Oslo.

– Dette er områder som kommer til å være viktig fremover for utvikling av utdanningsetaten og Oslo-skolen. Særlig etter situasjonen utdanningsetaten nå har vært i, sier hun.

De er positive til Gerhardsen som ny utdanningsdirektør og ser frem til et nytt samarbeid.

– Vi forventer god dialog, god samhandling og at lærerproporsjonen blir lyttet til og snakket til når det kommer til utvikling av Oslo-skolen, utdyper lederen.

Uten skolebakgrunn

Men avgjørelsen om ny skoledirektør er omstridt.

Da Dagsavisen tidligere i vår erfarte at Gerhardsen kom til å få jobben, var Høyre raskt ute med å kalle dette en partiutnevnelse.

Laster Twitter-innhold
Eirik Lae Solberg

Eirik Lae Solberg (H) sier det siste osloskolen trenger nå er en sjef uten erfaring fra utdanningssektoren.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy/NRK

I dag er byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg like overrasket, og mener det er synd at ikke byrådet velger å gi jobben til en som har den skolefaglige bakgrunnen de selv spurte etter i stillingsannonsen.

Også Aftenposten har på kommentatorplass kalt den mulige ansattelsen «særdeles pussig» og mener at det å rekruttere en skolesjef helt uten bakgrunn fra skolesektoren neppe har skjedd før i Oslo.

Utdanningforbundet mener hun har gode kvalifikasjoner til tross for at hun ikke har god nok skolefaglig bakgrunn.

– Det er riktig at hun ikke har skolefaglig bakgrunn, men det betyr ikke at man ikke har kunnskap og innsikt i hva en skole trenger. Utdanningsetaten er en stor fagetat og hun kan bruke denne på en konstruktiv måte, sier Skjefstad Andersen.

Tidligere AUF-leder

Marte Gerhardsen har i knapt ett år hatt stillingen som direktør for divisjon Analyse og samfunn i Helsedirektoratet. Før det ledet hun Tankesmien Agenda i fire år. Hun har også vært divisjonsdirektør i DNB, generalsekretær i hjelpeorganisasjonen CARE Norge og jobbet i Utenriksdepartementet.

Hun var i ungdomsårene aktiv i Arbeiderpartiet og var på midten av 1990-årene leder for Oslo AUF.

– Jeg er både glad og ydmyk over muligheten til å utvikle Osloskolen videre sammen med 15 000 dyktige og engasjerte medarbeidere, sier Gerhardsen.

– Vi skal sørge for at alle elever har et godt og trygt læringsmiljø, og at de får kunnskapene de trenger for å være med å forme framtida.

Marte Gerhardsen er datteren til tidligere Ap-byrådsleder i Oslo Rune Gerhardsen og tidligere minister Tove Strand.

Ikke på søkerlista

To av søkerne til jobben som utdanningsdirektør var unntatt offentlighet, og navnet til Marte Gerhardsen var ikke å finne på lista over søkere.

Det var derimot Kristin Vinje, som blant annet er tidligere skolebyråd i Oslo og stortingsrepresentant i utdanningskomiteen for Høyre.

Også en avdelingsdirektør i Utdanningsetaten og en rektor ved en Oslo-skole søkte jobben. Det gjorde ikke Kari Andreassen, som har fungert i stillingen siden Søgnen sluttet.