Lukker kontrollutvalgsmøte

Kontrollutvalget i Halden kommune stenger dørene når Ishall-saken og saken om tidligere rådmann og tidligere ordførers bruk av advokathjelp behandles.

Halden Ishall

BAK LUKKET DØR. Når Kontrollutvalget i Halden kommune skal behandle saken om Halden ishall, vil dørene bli stengt for publikum.

Foto: Rainer Prang / NRK

Kontrollutvalget i Halden kommune skal i morgen behandle "Ishall-saken" og den såkalte "Advokathonorar-saken".

Begge sakene er kontroversielle i lokalsamfunnet, og skal behandles bak lukkede dører.

- Vi har vurdert det dit hen at advokathonorar-saken er unntatt offentlighet, og vi lukker møtet, sier leder for Kontrollutvalget i Halden kommune, Mette Rakeng Karlsen, til NRK.no.

Les også:

Thor-Ivar Engebretsen

HAR VARSLET STEVNING. Thor-Ivar Engebretsen, som ble beskyldt for å ha tabbet seg ut som byggeleder i ishallen mistet jobben sin i ISS. Engebretsen har hevdet at det er uttalelser fra kommunepolitikere og administrasjon, som førte til at han fikk sparken, og han har krevd kommunen for erstatning. Saken er foreløpig ikke avklart. Engebretsen har varslet at han vil stevne alle involverte for retten, dersom det ikke oppnås enighet.

Foto: Rainer Prang / NRK

Innkaller varamenn

Kontrollutvalget i Halden kommune består etter valget i 2011 av fem personer, som er faste medlemmer.

Mette R. Karlsen (Ap), Odd Riise (Ap) og Egil Lund Pettersen (Frp) representerer opposisjonen, mens Jan Moen ( H) og Inger Haugene (Sp) representerer posisjonspartiene.

- Dette utvalget skal ikke være et politisk organ. Vi skal jobbe innenfor det mandatet vi har, og til innbyggernes beste, sier Mette Rakeng Karlsen.

Til saken om Halden ishall er Jan Moen og Egil Lund Pettersen unntatt. Moen har arbeidet for firmaet som har hatt regnskapet i ishallen.

Egil Lund Pettersen har både vært ansatt i ISS, som stod for utbyggingsarbeidene i ishallen, og han har hatt verv i ishockeyklubben Comet i samme periode.

Moen og Lund Pettersen erstattes i Ishall-saken av vararepresentantene Eldar Norderhaug (H) og Espen Glomsrød (Miljøpartiet De Grønne).

I "Advokathonorar-saken" erstattes Odd Rise av en av vararepresentantene.

Les også:

Opposisjonspolitikere i Halden

ÅPEN HØRING. Før valget i 2011 stod politikere i den daværende opposisjonen frem og kalte KPMG-granskingen for 'bestillingsverk', og de samme politikerne krevde åpen høring i ishall-saken. I dag er mange av de samme politikerne i posisjon, og nå er ikke lenger en åpen høring et rungende krav. Fra venstre Geir Helge Sandsmark (Venstre - nå posisjon), Jon Brevig (Senterpartiet - nå posisjon), Thor Edquist (ordfører Høyre - nå posisjon), Per Egil Evensen (Frp i opposisjon) og Vibeke Julsrud (De Grønne - nå posisjon).

Foto: TV

Sterke påstander

Tidligere rådmann Per Egil Pedersen sendte sammen med ISS ut en pressemelding i november 2010, der de slaktet prosjektstyringen i Halden ishall.

Det ble i pressemeldingen hevdet at byggekostnadene var fordoblet i forhold til opprinnelige vedtak om utbygging.

Halden Arbeiderparti har hevdet at ishallen er bygget på tvers av tegningene.

Motsatt er det påstått at at Halden Arbeiderparti torpederte utbyggingen, slik at hallen ble lukket, og at det bidro direkte til at ishockeyklubben Comet gikk konkurs.

Det er kommunestyret som har sendt Ishall-saken til Kontrollutvalget.

Les også:

Gransket av eksterne

Kommunestyret i Halden behandlet den 8. mars i år revisjonsfirmaet KPMGs granskingsrapport fra Halden ishall.

KPMG skriver i rapporten at hvis det hadde foreligget mer og annen informasjon, ville rapporten kunne ha sett annerledes ut.

Folk i Halden har delte meninger rundt spørsmålet om videre gransking.

Det er brukt 300 000 kommunale kroner på KPMGs gransking av saken, og flere har ment at kommunen - som er i en vanskelig økonomisk situasjon, ikke kan bruke mer penger på videre gransking.

Motsatt er det hevdet at sannheten rundt hva som skjedde, da Halden ishall ble stengt, ishockeyklubben Comet gikk konkurs og hvorfor det gikk flere år før hallen stod fullt ferdig til bruk, må opp på bordet for enhver pris.

Les også:

Morten Stegard

BRUKTE MILLION PÅ ADVOKAT. Den tidligere kommuneadvokaten i Halden, Morten Stegard (bildet), møtte i november i fjor tidligere rådmann Per Egil Pedersen, Arbeiderpartiets tidligere ordfører Per-Kristian Dahl, Aps tidligere gruppeleder Svein Olaussen og advokat Knut-Marius Sture i Halden tingrett.

Foto: Rainer Prang / NRK

Brukte en million på advokat

Advokathonorar-saken dreier seg om at tidligere rådmann Per Egil Pedersen, tidligere ordfører Per-Kristian Dahl (Ap), tidligere gruppeleder i Ap, Svein Olaussen, og en ekstern advokat i fjor brukte rundt en million kroner i advokathonorarer.

De fire hadde stevnet tidligere kommuneadvokat Morten Stegard for Halden tingrett.

Kommunen har slått fast at man ikke har klart å finne oppdragsbeskrivelse fra advokatfirmaet i sakens anledning, som beskriver hvor stort omfang jobben skulle ha og hva det skulle koste.

Konstituert rådmann Eivind Hansen fant at oppdraget var bestilt på en slik måte at han sendte saken til Kontrollutvalget.

Kontrollutvalgetsmedlem Egil Lund Pettersen har tidligere overfor NRK gitt uttrykk for at Kontrollutvalget ikke er fornøyd med at det er rådmannen som har sendt over saken om advokathonorarene, og han mente det var formelt feil.

Heller ikke utvalgsleder Rakeng Karlsen synes det er en riktig fremgangsmåte, at rådmannen har sendt saken til utvalget.

- Primært tar vi oppdrag sendt oss av kommunestyret, sier hun til NRK.no.

Konstituert rådmann Eivind Hansen er innkalt til Kontrollutvalgets møte i formannskapssalen 12. september i år kl. 1700, og dit er også ordfører Thor Edquist (H) invitert.