Line (55) er pollenflyktning

Ut og opp! Det er oppskriften når halsen krasler og øynene klør hos Line Wermundsen Mork. Hun er ikke alene med allergiplagene sine, over én million nordmenn sliter.

Pollenflyktning på telttur

#pollenflyktning på telttur. Line Wermundsen Mork sier pollenplagene forsvinner når hun drar opp i Marka eller til fjells.

Foto: Line Wermundsen Mork

– Nordmarka og fjellet er redningen, sier Line Wermundsen Mork. Når or og hassel begynner å melde sin pollen-ankomst på senvinteren, pakker hun sekk og pulk og drar til høyereliggende strøk.

– Det hjelper veldig.

Når vi er på vei til hytta sier det nesten «pling» i det vi forlater bygda. Det samme skjer når jeg har kommet opp i Marka. Jeg glemmer pollenplagene, forteller Line.

Line og Aika på fjelltur

Solrikt og pollenfritt. Fjellturer er en god kur mot pollenplager for Line Wermundsen Mork om våren. Her på tur med sin gode følgesvenn, hunden Aika.

Foto: Henrik Mork

Oslokvinnen har hatt allergiplagene nesten halve livet. Innimellom tar hun medisiner, men når pollenspredningen fra or og hassel gir seg mot sommeren, blir også plagene mindre.

Flere allergikere

Line er ikke alene som pollenflyktning. Noen reiser enda lenger enn henne.

– Vi har flere medlemmer som rett og slett drar fra landet når det står på som verst, sier Anna Bistrup, seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Forbundets helsesenter på Gran Canaria får en del besøkende som prøver å unngå pollen.

I år startet pollensesongen uvanlig tidlig, ifølge NAAF. Første pollenvarsel gikk ut 20. februar.

Plagene rammer stadig flere norske kvinner og menn.

– Over én million nordmenn henter ut reseptbelagte antihistaminer, som allergimedisinene kalles, sier Anna Bistrup.

Anna Bistrup, seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund

Anna Bistrup i Norges Astma- og Allergiforbund.

Foto: June Witzøe

– Antallet har økt de siste årene, sier Bistrup.

Typiske symptomer på pollenallergi er at det klør i øynene og at det renner fra nese og øyne. Mange er også trøtte og slitne.

Spredningen av or og hassel begynner å avta, men snart kommer bjørka. Statistikk fra de siste tretti årene viser at spredningen av bjørkepollen begynner i slutten av april eller i mai, avhengig av landsdel. Det gjelder også salix, som er en samlebetegnelse for selje, pil og vier.

– Sjekk med lege

Med riktig tilrettelegging kan flere gå en bedre allergisesong i møte, ifølge Bistrup. Astma- og Allergiforbundet har derfor laget ti pollenvettregler (se faktaboks).

– Allergi fører til at mange mennesker blir skikkelig syke, og det får konsekvenser for både enkeltmennesker og samfunnet, sier Bistrup.

Hun sier at folk som hangler med allergisymptomer, kan skaffe seg reseptfrie medisiner og se om de hjelper.

– Så bør du gå til legen for å få det bekreftet og få tilrettelagt medisin, sier Anna Bistrup.

Tilbake til pollenflyktningen. At Line Wermundsen Mork er glad i å gå på ski er en mild underdrivelse. Turene dokumenteres i sosiale medier under emneknaggen #pollenflyktning, og intervjuet foregikk mens hun satt på toget til Finse for en langhelg i fjellet.

– Jeg er veldig glad for at pollenflukten må foregå når fjellet er på sitt fineste, ler hun.