Lar pelsen henge av frykt for å bli angrepet

KONGSBERG (NRK): Kraftige reaksjoner etter dokumentaren «Pels» gjør at få tør å bruke pelsen sin. De er redd for å bli trakassert av dyrevernere.

Pels

Pelsen venter på at eierne skal hente dem etter lagring.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Det er langt mellom pelskledde folk i julehandelen i Kongsbergs gater. Det er faktisk ikke en eneste pels å se i bybildet. Ingrid Snipen er en av dem som ikke lenger tør å kle seg i pels.

– Jeg har to pelser hjemme, en av sel og en av rev. Jeg har tenkt at den av sel kanskje ikke er så ille fordi selen har levd i det frie. Likevel har jeg bare turt å ta den på en gang denne vinteren.

Ingrid Snipen

Ingrid Snipen eier to pelser, men tør ikke bruke dem.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Hvorfor det?

– Jeg er redd for at noen skal bli sint eller angripe meg fordi jeg bruker den. Det har jeg hørt har blitt gjort, sier Snipen.

Pelsen av rev tør hun i hvert fall ikke bruke. Hun tviler på at hun noen gang kommer til å tørre det.

Lar pelsen henge

Knut Poverud

Buntmaker Knut Poverud syr om pelser til tepper dersom kundene ønsker det. Her et stort teppe av minkpels.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Hos buntmaker Knut Poverud i Kongsberg henger det en rekke pelser og venter på eierne sine. Pelsene har vært til lagring. Knut Poverud bekrefter at også hans kunder er redde for å kle seg i pels.

– Alle snakker om det. Mange er redde for at noen skal sprute noe på dem eller skjære i pelsen. De føler seg uglesett rett og slett, sier Poverud.

Han synes det er synd at pelsene blir hengene i skapet og ikke brukes. Han har lang erfaring fra pelsbutikk i Tønsberg og har aldri opplevd at kunder har blitt angrepet. Det forteller han kundene sine for å berolige dem.

Etter at NRK sendte dokumentaren om pelsdyrnæringen opplevde buntmakeren å få ruten i butikken knust.

Lite miljøvennlig å kaste pelsen

Ute i Kongsbergs gater møter vi Elisabeth Karlson. Hun mener at de som eier pels, bør kaste den for å markere standpunkt.

– Jeg tenker automatisk dårlig om folk som går i pels. Jeg tenker at de er overfladiske og ikke bryr seg om annet enn hvordan de ser ut, sier hun.

Buntmaker Poverud er helt uenig i at pelsen bør kastes.

– Hvis man ikke vil bruke pelsen lenger, bør man sy den om til et pledd, teppe, sitteunderlag eller putetrekk. Det finnes mange muligheter. De skal ikke kaste den, det er lite miljøvennlig. Gjenbruk er in og det bør også gjelde pelsen uansett standpunkt, sier han.

Les mer: