Hopp til innhold

NHO: – Ser på pasienter som en ordrereserve

Pasienter venter i kø ved offentlige sykehus, mens operasjonssaler står tomme 50 000 timer årlig hos private sykehus, viser beregninger NHO Service har gjort.

CZECH/ Professor Pirk, doctor Urban and suture nurse Vapenkova perform a heart surgery at the IKEM in Prague

Sist uke avslørte NRK at Helse Sør-Øst har nesten 30 millioner kroner til å operere ventelistepasienter på private klinikker. Men sykehusene har ikke visst om millionpotten, og har derfor ikke videresendt pasientene.

Foto: PETR JOSEK / Reuters

Petter Furulund

Petter Furulund.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK
Grethe Aasved

Grethe Aasved.

Foto: Kjell Vesje / NRK
Olav Røise

Olav Røise.

Foto: Arild Gimse / NRK
Audun Lysbakken

Audun Lysbakken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg tror pasienter som står ukevis i unødvendig kø stusser på dette, sier administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund til NRK.

Næringslivsorganisasjonen har sett på hvor stor kapasitet som står ubrukt hos private sykehus som er godkjent for å ta unna operasjoner for det offentlige.

Den viser at årlig blir 50 000 operasjonstimer hos private stående ubrukt. Det betyr at rundt 25 000 personer kunne fått et dagkirurgisk inngrep på et par timer, for eksempel en korsbåndsoperasjon.

– Gjennomsnittlig ventetid på operasjoner er ti uker, og det mener vi kunne kommet ned i to uker hvis man hadde utnyttet denne kapasiteten, sier administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund.

Han mener myndighetene må bevilge mer penger for å få ned ventelistene ved å benytte seg av den ledige kapasiteten.

Ifølge NHO Service kunne dette spart samfunnet for over to milliarder kroner hvert år.

– Dette betyr at mennesker som kunne vært i jobb ikke er det, og at folk lider unødvendig.

Har penger, men bruker dem ikke

Sist uke avslørte NRK at Helse Sør-Øst har nesten 30 millioner kroner til å operere ventelistepasienter på private klinikker. Men sykehusene har ikke visst om millionpotten, og har derfor ikke videresendt pasientene.

Aleris Helse er en av de sju private klinikkene på Østlandet som har avtale med Helse Sør-Øst, og ble selv bedt om å ta kontakt med sykehusene som har lange ventelister.

– Det er nesten så de ikke tror det. De tror det er julenissen som ringer og sier at vi kan ta imot masse pasienter for dere, og at det er Helse Sør-Øst som betaler, sa administrerende direktør i Aleris Helse, Grethe Aasved til NRK.

Oslo universitetssykehus avviste denne uken at sykehuset har behov for ventelistehjelp fra private aktører.

De forteller at de har ringt alle pasientene som trenger operasjon for å høre om de ønsket andre tilbud.

– Vi har ringt til pasientene i flere omganger. Mange gir uttrykk for at de, til tross for å ha stått årevis på venteliste, heller vil bli operert av våre kirurger. Det er ganske utrolig, men sant, sa klinikkleder Olav Røise ved Oslo universitetssykehus til NRK.

– En helt unødvendig lidelse

Petter Furulund i NHO Service sier private sykehus kunne ha utført rundt 1600 operasjoner for de om lag 30 millionene som i år står ubrukt hos Helse Sør-Øst.

– Jeg tror folk blir opprørte når de hører dette. Hver eneste dag er kanskje en helt unødvendig lidelse, bare fordi man ikke klarer å stokke armer og bein i helsevesenet, sier han.

Furulund mener de offentlige sykehusene omtrent holder på pasienter for å tjene penger på dem senere.

– Sykehusene ser nesten på dette som en ordrereserve, der det er fremtidige inntekter de kan få.

– Blindspor

Medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Audun Lysbakken (SV), er uenig med NHO Service i at en økt bruk av private klinikker vil tjene samfunnet på sikt. I stedet for å redusere ventelister, frykter han det vil være starten på en gradvis nedbygging av det offentlige tilbudet.

– Det vi må gjøre først er å bruke det vi har i kjøkkenskapet, som vi allerede har betalt for, sier Lysbakken.

Han mener at i stedet for å betale for flere private operasjonstimer, bør myndighetene ta grep om det offentlige helsevesenet, og se på bedre organisering, oppgradering av gamle bygg og utvidelse av åpningstider.

– NHO er ute etter å markedsføre sine medlemsbedrifter, og det greit. Men den grunnleggende forskjellen på det offentlige helsevesenet og det kommersielle, er at det kommersielle skal tjene penger og det offentlige skal tjene folket.

Private sykehus kunne tatt unna 33 000 korsbåndsskader til en kostnad på 990 000 000 kroner. Se tabellen for flere eksempler.

Eksempler på kapasitet i ulike grupperinger kirurgi

Kirurgi, dag eller inneliggende

Kapasitet privat

Kostad

Eksempel på behandling

Dagkirurgi, 15 minutter

200 000

1 400 000 000

Triggerfinger, CTS

Dagkirurgi, 30-45 minutter

100 000

900 000 000

Artoskopi knekirurgi

Dagkirurgi, 1-2 timer

33 000

990 000 000

Korsbåndsoperasjon, skulderkirurgi

Dagkirurgi, 2,5-3 timer

20 000

1 600 000 000

Halvprotese kne

Inneliggende, 2,5 timer + 3 dager opphold

20 000

1 620 000 000

Helproteser kne

Inneliggende, 3 timer + 3 dager opphold

16 700

1 530 000 000

Hofteprotese