Hopp til innhold

Flere tusen ventelistepasienter må vente uten grunn

Helse Sør-Øst har nesten 30 millioner kroner til å operere ventelistepasienter på private klinikker. Men sykehusene har ikke visst om millionpotten, og har derfor ikke videresendt pasientene.

Operasjon

Flere tusen pasienter har stått i operasjonskø i Helse Sør-Øst i år – uten å ha blitt videresendt til private aktører. Dette til tross for at det finnes øremerkede midler til å videresende folk i operasjonskø.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Mange av pasientene har stått flere måneder i kø før de nå kommer til oss, sier administrerende direktør i Aleris Helse, Grethe Aasved.

Aleris Helse er en av sju private klinikker på Østlandet som har avtale med Helse Sør-Øst. Avtalen går ut på at sykehusene "ved behov" kan bestille operasjon for ventelistepasienter ved en av de private klinikkene.

Helse Sør-Øst har i år satt av 32 millioner kroner ekstra til avtalen, men kun en tidel er hittil blitt brukt. Ifølge Aasved visste ikke sykehusene om denne ordningen før i september.

Grethe Aasved

FIKK VÆRE JULENISSE: Grethe Aasved i Aleris Helse sier sykehusene nesten ikke trodde på dem, når de fortalte at Helse Sør-Øst tar regningen.

Foto: Kjell Vesje / NRK
Folke Sundelin

TAR TID: Fagsjef i Helse Sør-Øst, Folke Sundelin, håper sykehusene i større grad vil benytte seg av ordningen i årene fremover.

Foto: Kjell Vesje / NRK
Helseminister Bent Høie

BEDRE SAMARBEID: Helseminister Bent Høie vil ha bedre samarbeid mellom private og offentlige helseaktører.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Dette ble et tema i høst da vi hadde møte med Helse Sør-Øst. De innså vel at det var gått ut for lite informasjon om dette til sykehusene, så de ba oss selv ta kontakt med de sykehusene som hadde lange ventelister, sier Aasved.

– Tror det er julenissen som ringer

Da Aleris gjorde som Helse Sør-Øst sa, og selv kontaktet sykehusene, fikk de enorm respons.

– Det er nesten så de ikke tror det. De tror det er julenissen som ringer og sier at vi kan ta imot masse pasienter for dere, og at det er Helse Sør-Øst som betaler.

Aasved forteller at de tar imot ortopediske pasienter, pasienter med ryggsmerter, kneproblemer, skulderpasienter, gallestein, brokk og øyepasienter.

Teres Medical Norge er en annen av privatklinikkene som er med i ordningen. Også der jobber de nå på spreng for å ta unna flest mulig ventelistepasienter.

– Hvis samarbeidet mellom sykehusene og de private klinikkene som har denne avtalen, hadde gått bedre og smidigere, så hadde vi definitivt fått ned disse ventelistene på veldig kort tid, sier daglig leder i Teres Medical Norge, Erik Grefberg.

– Hvor mange operasjoner får man for 30 millioner?

– Det er ganske mange, flere tusen operasjoner, sier Grefberg.

Tar tid før avtalen blir brukt

Selv om privatklinikkene nå jobber på spreng for å ta unna køene, kommer mesteparten av pengene til å stå ubrukt og bli inndratt ved nyttår. Det betyr også at tusenvis av pasienter lever med smerter og venter på operasjon uten grunn.

– Det kan tyde på at informasjonen har vært for dårlig, sier assisterende fagsjef i Helse Sør-Øst, Folke Sundelin.

Han er bekymret for at ordningen er svært lite brukt.

– Det er sånn at hver gang vi inngår nye avtaler, så tar det litt tid før de blir brukt. Og dette er en avtale som skal gå over flere år, så vi håper det tar seg opp i årene fremover, sier Sundelin.

Vil ha bedre samarbeid

Helseministeren syntes ikke det er problematisk at sykehusene ikke kjente til avtalen før i september, men han håper de vil bruke ordningen mer neste år.

– For det første synes jeg det er flott at Helse Sør-Øst gjør det jeg er har bedt dem om, nemlig å øke bruken av private for å få ned unødvendig venting. Da de oppdaget at disse pengene ikke var brukt, satte de i gang et informasjonsarbeid for å gjøre sykehusene oppmerksom på denne muligheten. Det er jeg fornøyd med, sier helseminister Bent Høie til NRK.

Helseministeren innrømmer likevel at samarbeidet mellom det offentlige og det private kunne ha vært bedre.

– Samarbeidet kan absolutt bli bedre, og det er viktig for meg å jobbe med dette neste år. Jeg tror det er mye å hente på å bruke de private mer og også samarbeide bedre, så pasientene opplever at helsetjenestene henger sammen.

– Ikke behov

Klinikkleder og professor ved Oslo universitetssykehus, Olav Røise, sier at de har visst om millionpotten til Helse Sør-Øst siden den kom i begynnelsen av dette året.

Men Røise sier de har ikke hatt behov for å videresende ventelistepasienter til private klinikker.

– Det er flere årsaker til at vi har benyttet den i svært liten grad. Vi har blant annet hatt samarbeidsprosjekter med andre sykehus som har hjulpet oss med å ta ventelistene våre, sier Røise og legger til:

– Vi har tatt kontakt med mange pasienter i flere omganger som sier de ønsker å stå på ventelistene våre.