Hopp til innhold

Barth Eide benekter anklagene

Et notat offentliggjort av Wikileaks viser at statssekretær Espen Barth Eide hjalp USA og grep inn i ambassadesaken i Oslo. Aksjon Vern Husebyskogen krever svar på hvordan han hjalp til.

Tegning av den amerikanske ambassaden og Espen Barth Eide

Espen Barth Eide, som da var statssekretær i Forsvarsdepartetementet, skal ha grepet inn i saken rundt ambassaden på Huseby.

Foto: U.S.State Department/ Arash A. Nejad, Scanpix

I et dokument som nettstedet Wikileaks har offentliggjort gjennom den svenske avisen Aftonbladet, analyserer daværende ambassadør Benson K. Whitney Espen Barth Eides rolle i regjeringen og Arbeiderpartiet.

Margrethe Geelmuyden

Margrethe Geelmuyden

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

I det to år gamle notatet går det fram at Barth Eide, som på det tidspunkt var statssekretær i Forsvarsdepartementet, var hjelpsom og intervenerte i følsomme eiendomsspørsmål rundt amerikanernes tomtekjøp på Huseby.

Nå krever Aksjon Vern Husebyskogen å få vite hva denne hjelpen gikk ut på.

– Vi vil gjerne vite hva han har gjort i ambassadesaken. Vi henvendte oss gjentatte ganger til Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet og fikk hver gang skriftlig svar på at de ikke hadde noe med denne saken å gjøre, da det var en kommunal sak, sier aksjonsleder Margrethe Geelmuyden.

– Nå er det åpenbart at de har gjort noe. Vi vil vite hva Barth Eide har gjort, hvem sine interesser han har representert og på hvilken måte, sier Geelmuyden.

Les også: Det blir ambassade på Huseby | Høyesterett får Huseby-slakt

On several important issues Barth Eide has been helpful, such as missile defense (where he helped prevent a Norwegian veto of NATO plans), the sale of land to the USG for construction of a new embassy building (intervening on touchy real estate issues affecting the U.S. purchase of land for the new embassy) and pushing for Norwegian deployments to Afghanistan.

Notat fra ambassadør, Benson K. Whitney

Nekter for at han var involvert

Espen Barth Eide, som nå er statssekretær i Utenriksdepartementet, ville først ikke kommentere saken, men avviser nå i en SMS til NRK at han har involvert seg i hvor den amerikanske ambassaden får bygge.

– Det mente jeg helt klart var et kommunalt anliggende, sier han.

Han står fast på at han ikke blandet seg inn i ambassadesaken.

– Eneste berøringspunkt Forsvarsdepartementet hadde med dette, så langt jeg vet, var en eiendomssak knyttet til Skifte Eiendom, men den hadde ingen ting med den kommunale beslutningsprosessen å gjøre.

– Kraftig press

Aksjonsleder Margrethe Geelmuyden mener at regjeringen har drevet lobbyvirksomhet på vegne av amerikanerene og viser til et brev Jonas Gahr Støre sendte til bystyret.

– Det var veldig overraskende da brevet fra utenriksministeren kom, etter at departementet gjentatte ganger hadde sagt at de ikke hadde noe med reguleringssaken å gjøre. Her har regjeringen drevet lobbyvirksomhet overfor kommunen på vegne av amerikanerne, og kommet med kraftig press mot kommunale politikere, sier Geelmuyden.

Les også: Slik blir USA-ambassaden

Husebyskogen

Tomten hvor ambassaden skal ligge står fortsatt tom. Arkivfoto.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– Subjektiv synsing

Bjørn Svenungsen

Bjørn Svenungsen

Foto: Pressebilde

Det er i dag på dagen fem år siden det dramatiske vedtaket i Oslo bystyre der utbrytere fra tre partier sikret flertall for ny amerikansk ambassade i Husebyskogen.

Fortsatt er naboklager på selve byggesaken til behandling hos Plan- og bygningsetaten og Fylkesmannen, og det første spataket lar vente på seg.

Kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD sier at notatet er subjektiv synsing fra en ambassadør og at det ikke behøver å være sant selv om en ambassadør mener at det er sånn.

Les også: - Må lære av Huseby-saken | Amerikanerne hadde en plan B

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.