Hopp til innhold

Gaza: Én drept og minst 186 såret i israelsk angrep

For sjuende fredag på rad demonstrerer innbyggere i Gaza mot den israelske blokaden. Ifølge det palestinske helsedepartementet er én person drept og minst 186 såret.

De palestinske demonstrantene møter en militærmakt som er dem fullstendig overlegen. Likevel fortsetter mange å møte opp hver fredag. Se direkte streaming fra Gaza her.

Den drepte palestineren skal være en 40 år gammel mann som ble skutt i brystet øst for byen Khan Younis. Av de 186 som er såret, er 113 truffet av skudd, opplyser helsedepartementet i den palestinske enklaven. Tilstanden er kritisk for minst fire av de sårede.

I alt 53 palestinere er drept i de sju ukene fredagsprotestene har pågått, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Israel hevder at deres soldater bare gjør det som er nødvendig for å forsvare grensen og sikkerheten for innbyggerne på israelsk side.

ISRAEL-PALESTINIANS/PROTESTS

En såret palestiner bæres bort av kamerater, fra demonstrasjonen utenfor Gaza by i dag.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Demonstrantene krever at palestinere som måtte flykte fra sine hjem da staten Israel ble opprettet i 1948 må få vende hjem. Med alle etterkommerne dreier det seg om rundt fire millioner mennesker, og Israel ville ikke lenger være en jødisk stat om alle disse fikk vende tilbake.

Hamas truer med å lage hull i gjerde

14. mai 1948 opphørte det britiske mandatet og staten Israel ble grunnlagt. Førstkommende mandag blir det storstilte markeringer i Israel.

PALESTINIAN-ISRAEL-GAZA-CONFLICT

En palestinsk demonstrant bruker en rekkert for å slå tilbake en kanne med tåregass avfyrt fra israelsk side. Øst for Khan Younis i dag.

Foto: SAID KHATIB / AFP

Ifølge den Hamas-ledede administrasjonen i Gaza er det ventet at titusener vil slutte seg til planlagte demonstrasjoner mandag og tirsdag. De kan komme til å bryte seg veg gjennom grensegjerdet mot Israel, sier Hamas ifølge Ap.

Store sikkerhetsstyrker fra politi og hær står oppmarsjert på den israelske siden for å hindre at nettopp det skjer. De bruker både tåregass og skarpe skudd for å hindre demonstrantene å komme helt inntil grensegjerdet.

Mandag: Flyttedag for USAs ambassadør

Klokka 16 lokal tid mandag starter flyttingen av den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Det er bare en del av ambassaden som overføres i første omgang, blant annet kontoret til ambassadør David Friedman.

Allerede søndag kveld starter feiringen av flyttingen, med blant andre president Trumps datter, Ivanka, og svigersønnen Jared Kushner til stedet. Bare 30 av 86 inviterte utenlandske diplomater har takket ja til å delta på arrangementet, ifølge den israelske avisa Haaretz. Den israelske regjeringen og ledende medlemmer fra forsvars- og utenrikskomiteene i nasjonalforsamlingen Knesset vil være til stede.

ISRAEL-US-PALESTINIAN-EMBASSY

"Trump gjør Israel stort og sterkt igjen", står det på plakaten nær det amerikanske konsulatet i Jerusalem, dit ambassaden nå skal flyttes. Til venstre et blomsterbedd i det amerikanske flaggets farger.

Foto: THOMAS COEX / AFP

Feiringen faller sammen med den årlige markeringen av Jerusalemdagen, en storstilt fest til minne om seieren i seksdagerskrigen i 1967. Israel fikk da kontroll over nye områder i gamlebyen og Øst-Jerusalem.

Et av arrangementene er en «flaggmarsj» gjennom gamlebyen, og i fjor ble deltakerne møtt av 60.000 demonstranter, både palestinere og isralere fra venstresiden. Dert er ventet minst like mange i år. Den israelske organisasjonen «Fred nå» er blant initiativtakerne.

Les også: Derfor er Jerusalem så hellig og viktig

Tirsdag: Palestinernes katastrofedag

Hvert år den 15. mai markerer palestinerne «Nakba», eller «katastrofen», som er deres referanse til fordrivelsen av palestinerne. Den blir alltid markert dagen etter at Israel har feiret sin uvhengighetserklæring i 1948.

Dagen skal markers med demonstrasjoner mange steder på den okkuperte Vestbredden, i Gaza og i Israel. Palestinerne raser over flyttingen av den amerikanske ambassaden, og tidspunktet er spesielt provoserende.

ISRAEL-PALESTINIANS/PROTESTS

En kvinne i Gaza kaster stein mot soldatene på israelsk side under demonstrasjonene i dag.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

– De valgte bevisst en tragisk dag i palestinsk historie, Nakba, som en ekstra grusomhet for å gjøre vondt verre, tvitret Hanan Ashrawi fra PLOs ledelse da datoen for ambassadeflyttingen ble kjent.

Men mest av alt frykter israelske myndigheter i år storming av grensegjerdet mellom Gaza og Israel, ifølge kilder avisa Haaretz har snakket med.