Hopp til innhold

Krever haller og baner for fire milliarder

Oslo-idretten ber om fire milliarder over fire år for å løse de mest akutte behovene og sørge for at anleggsutbyggingen holder tritt med befolkningsveksten.

Basketball på Tøyen skole

BASKETJENTER: Maya (til høyre) og de andre 3. og 4. klassingene får trene basketball i lekesalen på Tøyen skole. Tøyen Sportsklubb skulle gjerne begynt med flere idretter, men savner en ordentlig hall.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Kravlista, er ifølge Oslo Idrettskrets, nøktern. Den presenteres nå fordi byrådet legger fram Oslos første behovsplan for idrett og friluftsliv førstkommende onsdag.

På Tøyen merker ett år gamle Tøyen Sportsklubb med drøyt 1.000 medlemmer anleggsbehovet på kroppen. De har rundt 40 treningstimer i uka nærmest i kriker og kroker på Tøyen skole.

Taekwondo på musikkrommet

Sindre Andresen

HÅPER PÅ HALL: Nærmeste hall er på Jordal, men der er kapasiteten sprengt, sier Sindre Andresen i Tøyen Sportsklubb.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Nå er det zumba i klasserom, taekwondo på musikkrommet og basket på et rom som slett ikke er egnet for basketball. Vi må ta i bruk det vi har når vi først har truffet en nerve i befolkningen.

– Det vi aller mest trenger er en flerbrukshall. Og det fort, sier Sindre Andresen i Tøyen Sportsklubb.

Klubben har lyst til å starte med både håndball, volleyball og innebandy og å utvide fotballtilbudet til flere enn bare noen få årskull, men har ikke noe sted å tilby treningstid.

Vil ha en real plan

Idrettslag over hele byen sliter med sprengt kapasitet på baner, i haller og i skianlegg. Derfor har Oslo Idrettskrets store forventninger til behovsplanen som kommer samtidig med Oslo-budsjettet.

– Dette er en plan som vi har jobbet sammen med Oslo kommune om i snart to år. Det har vært en bred kartlegging av idrettens reelle behov, sier generalsekretær i kretsen, Magne Brekke.

– Vi forventer at planen er real mot de reelle behovene. Skal byen holde tritt med befolkningsveksten og samtidig løse noen akutte behov, så trengs det minst en milliard kroner i året de neste fire årene, sier Brekke.

Robert Gausen og Magne Brekke, Oslo Idrettskrets

STORE FORVENTNINGER: Robert Gausen (t.v) og Magne Brekke er spent på byrådets prioriteringer i idrettsbehovsplanen. De kan blant annet fortelle at tross en massiv utbygging siden årtusenskiftet, mangler Oslo 64 kunstgressbaner i full størrelse for å komme opp på nivå med Bergen, som er nest dårligst av de store byene.

Foto: Olav Juven / NRK

Store og små anlegg

– Vi har noen større, byomfattende og kostnadskrevende anlegg som må bygges, supplerer seniorrådgiver Robert Gausen.

– Vi har Åsland skytehall, som er en gammel, kjent sak. Vi har skøytehallen på Valle Hovin, og vi har behov for en friidrettshall.

– Utover det er det en lang rekke mer lokale anlegg som må bygges over hele byen jevnt og trutt. Kunstgressbaner, idrettshaller, rom for dans og kampsport, cricketbaner med mer.

Forstår utålmodigheten

Rina Mariann Hansen

MØTER STORE FORVENTNINGER: Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) sier at behovene er enda større enn på idrettens kravliste fordi tilbud til uorganisert idrett ikke er med, for eksempel svømmehaller og skiløyper og snøproduksjon i marka.

Kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) sier at Oslo har mye lavere anleggsdekning enn de andre store byene og forstår utålmodigheten.

– Idretten i Oslo har fått mange lovnader over mange år, men det de har blitt lovet, har ikke blitt bygget. Da skjønner jeg at de blir innmari skuffet.

– Men ei heller idretten kan levere en ønskeliste til byrådet og få innfridd alt de ønsker seg. De må også vente til budsjettet blir lagt fram, og så får vi se hva vi klarer å levere på.

– Jeg har ikke tenkt å love noe jeg ikke kan holde, avslutter idrettsbyråden.