Hopp til innhold

Konjakk og snus skal redde kommuneøkonomien

Taxfreebutikkene på Oslo lufthavn kan bli gullgruve for kommunen.

Taxfree på Gardermoen

Taxfreebutikkene ved Oslo Lufthavn er pengemaskiner som skaffer store inntekter for Avinor. Ap lokalt ønsker at det skal dryppe noen millioner kroner på kommunen også.

Foto: Helge Carlsen / NRK

For mange flyreisende er snarturen innom taxfree obligatorisk etter utenlandstur.

I de rikholdige butikkene fylles posene med snop, brennevin, tobakk og parfyme. Varene er moms- og avgiftsfrie, og dermed billigere enn i vanlige butikker.

Nå kaster rødgrønne politikere fra OSLs hjemkommune lange øyne på forretningene.

De foreslår at Ullensaker kommune innfører såkalt næringsskatt.

Kan gi millioner i kommunekassa

Dermed kan flyplassenes forretningsarealer som taxfree, spisesteder og parkeringsplasser skattlegges og bringe penger til nyttige formål.

Anslaget fra Arbeiderpartiet er på 20 millioner kroner.

– I fjor tjente Avinor flere milliarder kroner bare på sprit, tobakk og kosmetikk. Hvis de må betale en næringsskatt på 20 millioner kroner så er det bare småpenger for dem, hevder Aps ordførerkandidat Eyvind J. Schumacher.

De borgerlige partiene og senterpartiet er imot forslaget.

Taxfree på Oslo lufthavn

Taxfreehandelen på Oslo Lufthavn er fristende for opposisjonen som ønsker mer penger til skole og helse.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Må betale tilbake

Arbeiderpartiets ordførerkandidat mener næringsskatten vil være en måte for flyplassen å kompensere for ulemper som kommunen har fått.

– Jeg synes ikke så synd på flyplassen. Den bidrar med støy og ulemper for naboene. At de bidrar tilbake til lokalmiljøene synes de fleste er rett og rimelig, sier Schumacher.

Eivind J. Schumacher

– Noen millioner i skatt er småpenger for Avinor, mener Aps ordførerkandidat i Ullensaker, mener Eyvind J. Schumacher.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

NRK har bedt Avinor om deres vurdering av hvordan en slik skatt kan slå ut for lufthavnens kunder.

– Når det gjelder eiendomsskatt på Oslo Lufthavn er det ikke gjort noen vurdering av hvordan dette vil påvirke oss, skriver pressevakt for Avinor, Joachim Westher Andersen.

Både Flesland i Bergen og Tromsø lufthavn betaler næringsskatt til sine hjemkommuner. Andersen opplyser at Avinor i Bergen betaler rundt 3,3 millioner i skatt til kommunen.

– Vil gi dyrere varer

Ved Norges største flyplass, Oslo Lufthavn, er forretningsarealene enormt mye større. Og inntektspotensialet mange ganger høyere.

Ullensakers ordfører fra Fremskrittspartiet mener det er opplagt at en næringsskatt vil slå ut i dyrere varer og tjenester.

– Kostnaden med en eiendomsskatt vil gå rett tilbake til kundene. Det vil bety at det blir dyrere flybilletter, dyrere restaurantopplevelser og dyrere varer og tjenester på Gardermoen, advarer Tom Staahle.

Ullensakerordfører Tom Staahle

Ordfører i Ullensaker, Tom Staahle (Frp) advarer mot følgene av lokal næringsskatt.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Hans parti har styrt flyplasskommunen i 16 år. Staahle er sterkt imot skatten som også vil ramme annet næringsliv i kommunen.

Ap reagerer på hvordan kommunen har utviklet seg under blått styre.

– Det er fordi kommunen faller så betraktelig på flere indikatorer for levekår. Blant dem Unicef-rapporten, som viser at kommunen er blant de ti kommunene i Norge som bruker minst penger på velferdstjenester for barn, som skole og barnehage, sier Schumacher.

– Skatt er ikke svaret

Sammenlagt kan næringsskatt bety inntil 100 millioner kroner i årlige inntekter, ifølge Arbeiderpartiet.

– Dette gjør at kommunen kan ansette flere lærere og helsearbeidere, sier Aps listetopp.

Men svaret er ikke mer skatter og avgifter, ifølge Frp.

– Arbeiderpartiets eneste medisin er alltid å øke skattene. De ser ikke på andre løsninger, som å drive kommunesektoren mer effektivt i årene som kommer, hevder Tom Staahle.

Tax Free på Oslo Lufthavn

Taxfreebutikkene på Oslo lufthavn kan gi store inntekter til Ullensaker kommune, mener Arbeiderpartiet. Frp sier nei til en såkalt næringsskatt.

Foto: Nina Didriksen / NRK