Hopp til innhold

Kollegaer hedret helikopterpilot Bjørn Nergård

Kollegaene til helikopterpiloten Bjørn Nergård (52) i Norsk Luftambulanse fløy i formasjon over Ski middelalderkirke etter begravelsen torsdag ettermiddag.

Fløy i formasjon over Ski middelalderkirke da Bjørn Nergård ble begravet.

Pilot-kollegaer i formasjon over Ski middelalderkirke. På vei ut av kirken gjorde fem helikoptre honnør. Foto: Trond Stenersen.

Pilot Bjørn Nergård

Bjørn Nergård var en erfaren pilot som hadde vært ansatt i NLA i 23 år.

Foto: Terje Heiestad / Norsk Luftambulanse / NTB scanpix
Nergård begravet i Ski middelalderkirke

Nergård omkom etter at et legehelikopter styrtet under en redningsaksjon på Sollihøgda 14. januar.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kirken var fylt til randen og flere måtte stå i korridoren og i trappen opp til galleriet under begravelsen. Flygesjef i Norsk Luftambulanse, Erik Normann, var blant dem som holdt minnetale for piloten. Det gjorde hans eldste sønn også.

– Pappa er, har alltid vært og vil alltid være min største helt. Men som så mange andre helter, er han borte altfor tidlig, sa sønnen.

Nergård var en av de to som omkom da et helikopter fra Norsk Luftambulanse (NLA) styrtet tirsdag forrige uke. Helikopteret var på vei for å bistå etter en ulykke med en lastebil ved Sollihøgda i Buskerud.

– Hjelpsom, kjærlig, omsorgsfull og vis er blant ordene som Bjørn ble omtalt som. Nå er han død. Brått og tragisk, i en helikopterulykke forrige tirsdag, sa prest Jan Kay Krystad.

Erfaren pilot

52 år gamle Nergård fra Ski var en erfaren pilot. Han hadde vært i selskapet i 23 år, og hadde vært flygersjef, baseflygersjef på Lørenskog og instruktør.

Nergård jobbet også med innkjøp av nye ambulansehelikoptre, og var på flere reiser rundt om i Europa for å vurdere hvordan de ulike helikopterprodusentenes modeller kunne passe for norske forhold.

– Vi vet ikke helt hvordan vi skal erstatte ham. Én ting er piloten Bjørn. Det andre er personen, en utrolig likandes og dyktig fyr, sa administrerende direktør Syver Leivestad i Norsk Luftambulanse til NRK forrige uke.

Tre om bord

Han sa at de ansatte Lørenskog-basen, hvor der havarerte helikopteret hørte hjemme, er sterkt preget av ulykken.

– Det er et lite selskap, hvor mange av de ansatte har jobbet i mange år. Båndene er tette. De bor sammen i en uke av gangen på basene, hvor de lager mat, ser TV, spiller kort, diskuterer og spiser. Svært mange er også venner privat, barna er felles venner, de ferierer sammen.

Det var tre personer om bord i helikopteret som styrtet på Sollihøgda. Piloten, en lege og en redningsmann. I tillegg til Nergård mistet den 38 år gamle legen Anders Rostrup Nakstad livet i ulykken. Han begraves fredag.

Redningsmannen ble alvorlig skadd. Han er fortsatt innlagt på Ullevål sykehus.

Begravelse Ski middelalderkirke

Helikopterpilot Bjørn Nergård ble begravet i Ski middelalderkirke torsdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix