Hopp til innhold
Makaveli Lindén fotografert etter pågripelse i 2017
Foto: Politiet

Knivdrap på Majorstua

Oppsummert

Makaveli Lindén (21) fra Uppsala i Sverige erkjenner straffskyld for forsettelig drap og væpnet ran på Majorstua i Oslo 15. oktober 2018. Heikki Bjørklund Paltto (24) døde etter å ha blitt knivstukket.

 • Avisa Oslo: Drapsdømte Makaveli Lindén besluttet utlevert til Belgia

  Vilkårene for å utlevere drapsdømte Makaveli Lindén (23) til Belgia er oppfylt. Det har Oslo tingrett besluttet.

  Kjennelsen fra tingretten kom mandag denne uken, skriver Avisa Oslo.

  – Dette kommer til å gå ganske raskt, nå er det formelle på plass, sier forsvarsadvokat Øystein Storrvik til NRK.

  Han sier de samtykket til utlevering siden det nå er klart at Lindén blir sendt tilbake til Norge etter dommen foreligger i Belgia.

  Påtalemyndigheten i Belgia har begjært Lindén utlevert fordi de mener han begikk et ran og et nytt drap mens han var på rømmen gjennom Europa.

  Den 23 år gamle svenske statsborgeren er dømt for drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstuen i oktober i 2018.

 • Drapsmann begjært utlevert til Belgia

  Makaveli Lindén som er dømt for drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstua i oktober 2018, er begjært utlevert til Belgia.

  Belgisk påtalemyndighet har bedt om utlevering fordi de mener Lindén har begått et drap og et ran som de ønsker å føre frem for retten. Dette skal ha skjedd kort tid etter drapet i Oslo.

  – Det er en litt komplisert prosess. Vi fikk ham utlevert fra Frankrike i sin tid. Da ble han utlevert på bakgrunn av den norske saken. Så den prosessen som pågår nå, er at vi må be franske myndigheter om tillatelse til at han sendes videre til Belgia for iretteføring av de to sakene der, sier politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt.

  – I dag har det vært et rettsmøte i Oslo tingrett hvor Linden møtte sammen med forsvarer og svarte på nettopp disse spørsmålene og han samtykker til utlevering, sier Hatlo.

  En utlevering kan ta litt tid.

  – Først må vi spørre Frankrike, så må vi ta en ny rettsrunde i Norge før han eventuelt blir sendt til Belgia.

  I november 2020 ble Makaveli Lindén dømt til tvungent psykisk helsevern for drapet på Majorstua.

  Makaveli Lindén under rettsaken
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Ber om psykisk helsevern for Lindén

  Aktor Trude Antonsen ba om tvungent psykisk helsevern for Makaveli Lindén i retten i formiddag. Den svenske 22-åringen har innrømmet å ha drept Heikki Bjørklund Paltto den 15. oktober 2018, men mener han var utilregnelig i gjerningstidspunktet.

 • Sakkyndig snudde: Ikke tilregnelig

  De sakkyndige som har vurdert drapstiltalte Makaveli Lindén sier at den svenske mannen var utilregnelig i gjerningsøyeblikket. De sakkyndige hadde tidligere slått fast, under sterk tvil, at 22-åringen var strafferettslig tilregnelig.