Kampen om Oslo fortsetter

Det er helt uklart hvem som kommer til å styre Oslo de neste årene.

Ola Elvestuen (V), Stian Berger Røsland (H), Carl I. Hagen

Velgerne gav hovedstaden et klart borgelig flertall, men partiene på høyresiden krangler nå om hvem av dem som skal sitte i byråd. Bildet viser Ola Elvestuen (V), Stian Berger Røsland (H) og Carl I.Hagen (Frp).

Foto: Scanpix/NRK

Velgerne ga hovedstaden et klart borgelig flertall, men partiene på høyresiden krangler nå om hvem av dem som skal sitte i byråd.

I dag utgjør Høyre og Frp byrådet i Oslo.

Men etter Frps valgflopp mener Venstres gruppeleder, Ola Elvestuen, at Høyre heller bør styre sammen med sentrumspartiene.

– Høyre bør ut fra valgresultatet ta en vurdering og se mot sentrum. Det blir utfordrende for Høyre, og de må nok tenke annerledes.

Elvestuen legger til at Venstre vil stille tøffe krav i forhandlinger om makten med de andre borgerlige partiene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ola Elvestuen (V)

Etter Frps valgflopp, mener Venstres Ola Elvestuen at Høyre heller bør styre sammen med sentrumspartiene.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Støtter ikke et byråd de selv ikke er med i

Høyre har gjort et brakvalg i hele landet, og er den suverene vinneren også i Oslo med 36 prosent av stemmene.

Det er en framgang på nesten 11 prosent og sikrer partiet 22 plasser i bystyret, seks flere enn i den foregående perioden.

Frp mister derimot fem mandater og sitter igjen med fire plasser. 7,3 prosent stemte på partiet, som innebærer nesten en halvering av oppslutningen. Selv om Venstre faller 0,7 prosentpoeng, er de nå større enn Frp og får en oppslutning på nesten 8 prosent. De beholder dermed sine 5 plasser i bystyret.

Høyre bør ut fra valgresultatet ta en vurdering og se mot sentrum

Ola Elvestuen, Venstre

Venstre vil ha valgtaper Fremskrittspartiet ut av byrådet, men for ordførerkandidat, Carl I. Hagen, er det lite aktuelt å støtte et byråd, som partiet selv ikke er med i.

– Vi har hele tiden sagt at dersom det er borgelig flertall, så bør alle de fire borgelige partiene føre forhandlinger, for å se om vi kan sette sammen en politisk plattform for et flertallsbyråd. Det står vi fortsatt fast på, sier Hagen.

Forholdet mellom Venstre og Fremskrittspartiet har vært kaldt lenge, og ble ikke bedre da Venstre gikk ut og lovte at Fremskrittspartiet ikke ville få ordføreren i Oslo.

Høyre vil samarbeide

Men Venstre vil ikke dele byrådskontor med FrP i hovedstaden, fordi de mener den politiske avstanden er for stor. Derfor blir Høyres byrådsleder, Stian Berger Røsland, trolig nødt til å velge en av dem i løpet av de neste ukene.

– Vi må ha diskusjoner på borgelig side. Så skal vi se hva som blir det bredest mulige alternativet. Mitt håp er at vi får på plass et byråd med alle fire partiene, sier Røsland til NRK.

Det vil sannsynligvis før det borgelige byrådet, som skal styre Oslo får de neste fire årene, er klart.