Hopp til innhold

Eva bruker julen på å hjelpe de minste

En babys første jul er for mange foreldre helt spesiell tid. For andre er denne tiden fylt med redsel og usikkerhet.

Prematurt barn i kuvøse

NYFØDT: Både foreldre og barn trenger omsorg og kjærlighet når de får en så tøff start på et nytt liv. Da er det godt å ha ekspertise rundt seg som ikke tar juleferie. (Illustrasjonsfoto)

Foto: CLAUDE PARIS / AP

Julen nærmer seg, og mange ser fram til å være sammen med familie og nære venner. Men noen ganger kommer et familiemedlem for tidlig inn i denne verden, og må ha litt ekstra hjelp de første ukene av livet sitt. Den første julen blir ikke som planlagt.

Den beste julegaven er å kunne fått med Henrik hjem, men det får jeg ikke. Nå gleder vi oss bare til det nye året og hjemkomsten hans

Verionika Pedersen, mamma

Skulle feiret jul på hytta

Veronika Pedersen kommer tuslende nedover korridoren i joggebukse og oppsatt hår. Sønnen hennes Henrik ligger i sengen sin inne på et rom hvor vi ikke får komme inn. Han skulle ikke komme til verden før i slutten av januar, men ble i november født ti uker for tidlig. Det betyr at familien planer om å feire julen på hytta utgår.

Veronika Pedersen

MÅ FEIRE PÅ SYKEHUS: Veronika Pedersen fødte lille Henrik ti uker for tidlig og må tilbringe julen på sykehuset i stedet for på fjellet.

Foto: Cornelia Bjørke-Hill / NRK

– Vi skulle feire på fjellet i år, men siden Henrik kom så alt for tidlig så må vi være her hjemme i nærheten av sykehuset, sier Veronika.
Hjemme i Halden har hun to andre barn på 10 og snart 16 år. Selv om julen blir annerledes i år tror Veronika at familien skjønner at det må være sånn denne julen. Veronika skulle helst vært på to steder samtidig.

– Man rives mellom to steder. Det er slitsomt. Det er det som er den største utfordringen, syns jeg. Jeg ønsker å være sammen med de store barna, men da får jeg dårlig samvittighet for å ikke være her sammen med Henrik.

Engler i hvitt

På nyfødtintensiven ved Sykehuset Østfold i Fredrikstad er det kun et lite juletre som minner om at julen er rett rundt hjørnet. Samtidig som mange foreldre ikke får hatt sin tradisjonelle jul, er det også mange helsepersonell som heller ikke får vært hjemme. Eva Ringen har jobbet ved nyfødtintensiven i 15 år. Det har blitt noen juler i hvitt på den erfarne sykepleieren.

– Det er en tid hvor det er veldig hyggelig på jobb. Alle er innstilt på å gjøre en god jobb for de pårørende, fordi det er en spesielt vanskelig tid for dem i jula. Vi har pyntet litt, og forsøker å skape litt juleglede, forteller Eva Ringen.
Julen er en tid hvor ting går litt saktere, fortsetter sykepleieren.

– Julen skal jo være en hyggelig tid, og det er ikke noe hyggelig med å ha syke barn på sykehus, og det blir ganske vanskelig for mange. Det som skulle vært koselig blir det bare ikke. Alt blir bare feil.

Eva Ringen

PÅ JOBB: Eva Ringen feirer jul sammen med foreldre og syke eller for tidlig fødte barn.

Foto: Cornelia Bjørke-Hill / NRK

Vi sitter i dagligstua på nyfødtintensiven hvor foreldre kan ta imot gjester. Her er veggene dekorert med store rammer med bilder av barn som har fått livsnødvendig hjelp her i sin første fase av livet. Sykepleieren peker og forklarer hvor stort inntrykk det er å møte hver enkelt av disse barna og foreldrene.

– Det som er så godt å vite er at den hjelpen vi har vært med på å gi disse barna sørger for at de blir friske og fine i de aller fleste tilfeller. Det går bra med de aller fleste, smiler Eva.


Tøffe tak

Veronika Pedersen forklarer at dette er noe av det tøffeste hun har vært gjennom. Hun sier at opplevelsen har lagt til minst ti år på alderen. Det vi ser er en mamma som kun er opptatt av sin lille gutt, som mest sannsynlig får komme hjem til nyttår.

– Den beste julegaven er å kunne fått med Henrik hjem, men det får jeg ikke. Nå gleder vi oss bare til det nye året og hjemkomsten hans, smiler Veronika før hun tusler tilbake til sengen der hun igjen skal ha Henrik helt nært på kroppen. Nå er de en dag nærmere et vanlig familieliv.