Hopp til innhold

Jobbe i julen? Dette har du krav på

Må du jobbe ekstra lange dager, ha vakter på julens helligdager eller trå til i søndagsåpen butikk? Her har du reglene for årets julejobbing.

Kjøpesenter

TRAVELT: Julen er travel både for ansatte og arbeidsgiver. Da er det klare regler for hva som kan kreves.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Vi står foran året desidert travleste måned for handelsstanden, og ekstrahjelper og ansatte løper bena av seg. Men det er grenser for hva arbeidsgiver kan kreve.

Har man anledning så bør man planlegge overtid på en forutsigbar måte for de ansatte og arbeidstaker

Hilde Myklebust

Hilde Myklebust, leder for arbeidsgiverservice hos Virke, mener nøkkelen til en god juletid for både ansatte og bedrifter er tidlig planlegging.

– Det å være tidlig ute med planleggingen er kjempeviktig. Her lønner det seg å begynne så tidlig som mulig, sier hun til NRK.

– Frivillighet og ikke tvang

I desember vil det i år være tre dager med søndagsåpne butikker. Myklebust understreker at man ikke kan pålegge at en ansatt jobber alle tre søndagene.

– Det er en jungel med regelverk og en kabal til å få til å gå opp, men vi mener man skal basere seg på frivillighet og ikke tvang. Man kan pålegge folk å jobbe, men ikke to søndager på rad, sier hun.

Hun sier videre at overtid i utgangspunktet skal brukes så lite som mulig, og at det er strenge regler for hva man kan pålegge ansatte.

Hilde Myklebust

PLANLEGG: Hilde Myklebust i Virke mener nøkkelen til en god julehandel for ansatte og arbeidsgivere, ligger i god planlegging.

Foto: Virke

– Er det derimot et akutt problem, der man kanskje får et sykt barn eller noe skjer som gjør at man ikke har bemanningen man trenger, er det jo noe annet. Men har man anledning så bør man planlegge overtid på en forutsigbar måte for de ansatte, sier hun.

Mange virksomheter velger å utvide åpningstiden i forbindelse med julen, og det finnes ingen begrensninger for hvor lenge utsalgssteder kan holde åpent på hverdager. Utsalgssteder har anledning til å holde åpent fra klokken14-20 de tre siste søndagene før julaften.

– Rett til fri

En rekke virksomheter har skriftlig avtale med de ansatte om gjennomsnittsberegning av arbeidstid hvor utvidet åpningstid før jul er lagt inn. Bedrifter som ikke har gjort dette, kan bemanne utvidelsen ved at:

  • Arbeidstiden forskyves
  • Arbeidstidsordningen endres
  • Deltidsansatte arbeider flere timer etter avtale
  • Arbeidsgiver pålegger overtidsarbeid
  • Deltidsansatte pålegges merarbeid
  • Det benyttes ekstrahjelp
  • Det benyttes søndagsarbeid
  • Disse ordningene kan nyttes enkeltvis eller i kombinasjon

Dette er regler fagforeningene for både ansatte og arbeidstakere står sammen om.

Ifølge Handel og kontor anbefaler de at bedrifter som ikke har søndagsarbeid innarbeidet i sin vanlige arbeidstidsordning, gjennomfører søndagsarbeid før jul ved frivillighet fra de ansattes side, så langt det er praktisk mulig.

– Arbeidstakere som får ordinær arbeidstid på en søndag, har da rett til fri i til sammen 36 timer en annen dag i samme uke, skriver de i et julehefte de har gitt ut til sine medlemmer.

I forbindelse med julehandelen er det alminnelig adgang til å bruke overtidsarbeid i detaljhandelen. Når en bedrift i denne forbindelse benytter overtidsarbeid/merarbeid, har de ansatte normalt ikke adgang til å motsette seg dette.

Bedrifter skal imidlertid drøfte nødvendigheten med de tillitsvalgte før overtidsarbeidet.

Her er reglene

Julegave

GOD HANDEL: Målet med klare regler er en god handel for både ansatte og bedrifter.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Regler for bedrifter som verken er bundet av eller følger trafikkavtale, ifølge Virke:

Julaften og nyttårsaften – arbeidstid og lønn

• Lov om helligdager og helligdagsfred krever arbeidshvile fra klokken 16 på julaften, med mindre utsalgsstedet kommer inn under et av unntakene i paragraf 5, annet ledd.
• Det er ingen regler om stengetid på nyttårsaften. (Men: Nyttårsaften vil alltid være dag før helligdag, og arbeid etter klokken 18 anses som helligdagsarbeid, se arbeidsmiljøloven paragraf 10-10, første ledd).
• Lønn betales i henhold til avtale.
• Overtidsarbeid godtgjøres etter de vanlige regler om overtid i arbeidsmiljøloven paragraf 10-6.

Lønn for arbeid på helligdager i julen
• Lønn etter avtale.
• Overtidsarbeid godtgjøres etter de vanlige regler om overtid i arbeidsmiljøloven paragraf 10-6.
Ofte vil det være noen som ønsker å jobbe i forbindelse med jul og nyttår, mens andre ønsker fri. Jo før dette blir avklart, desto lettere vil det være å få bemanningskabalen til å gå opp.

Regler for bedrifter som er bundet av eller følger landsoverenskomsten:

På julaften og nyttårsaften slutter ordinær arbeidstid klokken 13.15
• Når arbeidet slutter klokken 13.15, regnes dette som hel dag og skal betales med ordinær lønn.
• Arbeid etter klokken 13.15 godtgjøres med 100 prosent tillegg. Det skal ikke betales tillegg for kvelds-, natt- og helgearbeid.
• Slutter arbeidet tidligere enn klokken 13.15 kan tiden frem til dette tidspunktet kreves opparbeidet.

Lønn for arbeid på helligdager i julen
• Det skal betales søndagstillegg (96 kroner per time) for arbeid på helligdagene i julen.
• Ved overtid på helligdager i julen skal det betales 100 prosent overtidstillegg på ordinær timelønn.