Hopp til innhold

Det blir ikke streik i Oslo

Tirsdag morgen ble det oppnådd enighet i meklingen for Oslo kommune. Det blir dermed ingen streik i offentlig sektor i hovedstaden.

Rådhuset i Oslo

MEKLER PÅ OVERTID: I Oslo, som i Kommune-Norge for øvrig, er det spesielt arbeidstidsbestemmelsene for lærerne det er vanskelig å bli enige om. I tillegg kommer spørsmålet om størrelsen på lønnstilleggene.

Foto: Elida Høeg / NRK

Tidlig tirsdag morgen opplyste mekler Geir Engebretsen at det var gjort framskritt i meklingen.

– Vi har gjort seg ferdig med alle punkter bortsett fra økonomien, men det vil fortsatt ta noen timer før det eventuelt kan foreligge en løsning, sa Engebretsen til NRK tidlig i morges.

2.200 ansatte i Oslo kommune, blant annet trafikkbetjenter og administrativt ansatte i skolene, kunne bli tatt ut i streik dersom partene ikke kom til enighet.

Klokken 07.45 tirsdag morgen var partene kommet til enighet. Dermed blir det ingen streik i offentlig sektor i Oslo.

YS fornøyd

– Det generelle tillegget sikrer både lavtlønte og de med høyere inntekt en akseptabel lønnsvekst. Vi er fornøyd med at det er oppnådd enighet, og dette var i tråd med det vi kunne forvente, sier YS' forhandlingsleder for Oslo-oppgjøret, Martin Moen, i en pressemelding.

Oppgjøret gir hans medlemmer et generelt tillegg på 1,9 prosent, men minimum 8.000 kroner. I tillegg er det satt av 0,42 prosent til å justere enkeltstillinger og 0,6 prosent til lokale forhandlinger.

– Vi er svært fornøyde med at det i år blir justeringsforhandlinger. Det er mange stillinger og stillingskategorier som det er behov for å justere utover det generelle tillegget, sier Moen.

– Gammeldags lønnspolitikk

Også Akademikerne og Oslo kommune er enige i lønnsoppgjøret. Oppgjøret har en ramme på drøyt 3,3 prosent. Men Akademikerne mener byrådet i Oslo har forspilt sjansen til å modernisere og fornye lønns- og personalpolitikken.

– I årets lønnsoppgjør startet moderniseringen av lønns- og personalpolitikken i staten. Jeg forventet at byrådet hadde fulgt opp dette, men vi ser faktisk ingen spor av fornying, sier Jan Olav Birkenhagen, forhandlingsleder i Akademikerne Oslo.

Akademikerne mener at moderniseringen av lønns- og personalpolitikken i Oslo kommune går alt for sakte.

– Oslo kommune har nå den mest gammeldagse lønnspolitikken i hele offentlig sektor. Det er et tankekors, sier Birkenhagen.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) er glad partene har vist vilje til å komme til enighet.

– Jeg er glad for at vi unngår en streik som ville rammet tjenestetilbudet til mange av innbyggerne i Oslo, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).