Hopp til innhold

Lærer om oppgjøret: – De tråkker på oss

Marit Øvrebø er sterkt kritisk til avtalen Utdanningsforbundet har inngått med kommunene, og er sikker på at medlemmene vil stemme nei.

lærer

Lærer Marit Øvrebø på St. Svithun ungdomsskole mener strikken er strukket langt nok når det gjelder lærernes arbeidsvilkår.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Jeg føler at her tråkker de på oss. Vi er folk med høy utdanning, men de gir blanke, sier Marit Øvrebø, lærer ved St. Svithun ungdomsskole i Stavanger.

Hun er også klubbleder fra Utdanningsforbundet, men bruker langt sterkere ord enn forbundstoppene etter at det i dag ble en løsning i lønnsoppgjøret med kommunene.

Mange lærere er sinte og skuffet over resultatet i lønnsoppgjøret. Avtalen gir lærerne fasttid på skolen - sju og en halv time hver dag. Det vil ødelegge for rekrutteringen, mener lærere på Kongsgård.

VIDEO: Mange lærere er sinte og skuffet over resultatet i lønnsoppgjøret. Avtalen gir lærerne fasttid på skolen - sju og en halv time hver dag. Det vil ødelegge for rekrutteringen, mener lærere på Kongsgård.

– AFP neste

Øvrebø sier hun blir «matt» av hva lærerne har fått fra kommunene. Hun påpeker at Stavanger har en stor andel lærere som er godt voksne – og med mye kompetanse. Disse vil nå – etter dette oppgjøret – framskynde pensjonstilværelsen, hevder hun.

– De hadde kanskje tenkt å være lengre i yrket, men nå blir det AFP neste, konstaterer læreren.

Gunn Reidun Tødnes Aaserød, Utdanningsforbundet i Rogaland

Gunn Reidun Tednes Aaserød, fylkesleder i Utdanningsforbundet i Rogaland.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Øvrebø er særlig kritisk til punktet i avtalen om at lærere nå må være til stede på skolen 7,5 timer per dag i skoleåret. Læreren fra Stavanger mener læreryrket ikke kan bli mer hektisk enn det er i dag, men at friheten gjør det lettere å få arbeidet gjort.

– Vi har i dag friheten til å gjøre det arbeidet som trengs, sier hun.

– Trenger pause etter undervisning

Hun får støtte fra Utdanningsforbundet leder i Rogaland, Gunn Reidun Tednes Aaserød.

– Når en er ferdig med seks undervisningstimer, så trenger en av og til en pause før man setter seg ned igjen og begynner med rettingen, sier hun.

Streik til høsten?

Avtalen mellom med kommunene blir nå sendt ut på uravstemning blant Utdanningsforbundets medlemmer. Øvrebø er sikker på resultatet.

– Det blir nei, for dette her kan vi ikke leve med, fastslår hun.

I så fall kan det bli det streik til høsten, ifølge fylkesleder Aaserød.