Hopp til innhold

Hevder Ila bryter røykeloven

En innsatt beskylder Ila fengsel for brudd på røykeloven, og hevder at fengselet ikke gjør nok for ikke-røykende.

Ila fengsel

Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt huser mange av landets verste kriminelle. Nå har det blitt klaget på brudd på røykeloven på Ila.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

En innsatt beskylder Ila fengsel for brudd på røykeloven. Han hevder at fengselet ikke gjør nok for å gi gode nok soningsforhold for innsatte som ikke røyker. Han har ved flere anledninger sendt klager på passiv røyking til folkehelsekontoret i Bærum.

- Han klager på at han ikke får tilgang på røykfrie rom. Han sier at han får hodepine, og blir uvel og kvalm av røyken, sier Lisbeth Sloth fra folkehelsekontoret.

LES MER: Mulig ILA-smitte | Vaksinefiasko mot ILA

Lukker ikke celledøren når de røyker

Ifølge Tobakkskadeloven skal alle som bor på institusjon ha tilgang på røykfrierom og oppholdsrom.

Ila fengsel sier at majoriteten av de innsatte røyker, men at de prøver å tilrettelegge for ikke røykere.

– De innsatte på Ila har lov til å røyke tre steder. Det er ute, i røykebokser som er godkjent og på cellen med lukkede dører, opplyser fengselsdirektør Knut Bjarkeid

Men cellene til de innsatte ligger like ved gang og oppholdsrom. Og det hender at insatte ved Ila glemmer å lukke celledøren når de skal ta seg en røyk.

– Det kan jo hende at du glemmer å lukke en dør innimellom også, sier Bjarkeid til NRK.

Den innsatte som klager hevder at det siver ut røyk fra bocellene og inn på fellesområdene og i gangen, og at han blir utsatt for passiv røyking.

Dør i Ila fengsel

Fengselsdirektøren på Ila innrømmer at innsatte ikke alltid er like flink til å lukke celledøren når de tar seg en røyk.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Røykfrie avdelinger uaktuelt

Ila fengsel er et forvarings- og forsikringsanstalt for mange av de farligste kriminelle vi har i landet. Det har vært foreslått at fengselet kan deles inn i røykfrie avdelinger, men dette mener fengselsdirektøren vil være umulig.

– Det er ikke mulig å få det til. Vi har så mange andre hensyn vi må ta til sammensettingen av grupper i fengselet, sier Bjarkeid.

Men Ila fengsel føler at de har tatt et stort ansvar av røykfri-problemet ved å installere 4 moderne røykebokser i fengselet. De betaler 124 000 kroner i året på leie og drift av røykeboksen.

Røyker i røykeboks

Ila fengsel har investert i spesielle røykebokser for å bidra til et røykfrittmiljø i fengselet . Men en ikke-røykende innsatt mener at dette ikke er nok.

Foto: Petter Melsom / NRK

– For oss er det mye penger, konstaterer fengselsdirektøren.

De moderne røykeboksene har blitt mye diskutert på flyplassen Sola.

LES MER: Ila fengselskole for dårlig | Trusler mot fengselsbetjenter |

Flere plaget av røyk

Selv om Folkehelsekontoret kun har mottatt klager fra en innsatt tror Lisbeth Sloth at flere ikke røykende kan ha samme erfaringer.

– Selv om flesteparten er røykere så er det er flere som ikke røyker i fengselet, og som blir plaget sier Sloth.

Folkehelsekontoret håper at den innsatte kan komme til enighet med Ila fengsel slik at de slipper å komme med pålegg.