Her skal NASA lære mer om Mars

HALLINGDAL (NRK): Gardnos meteorittkrater i Nes i Hallingdal er viktig for internasjonal romforskning. Særlig for studiene av overflaten på planeten Mars.

Det blankskurte elveleiet mitt i Gardnoskrateret

Det blankskurte elveleiet midt i Gardnoskrateret er med på å gjøre det unikt. Her er jordoverflaten skylt vekk og man kan se rett på berggrunnen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Henning Dypvik, geologiprofessor

Dypvik sier arbeidet er både spennende og viktig.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– It looks like it is granite. We would call this the «Gardnosbreksja», sier geologiprofessor Henning Dypvik ved Universitetet i Oslo, mens han viser fem amerikanske forskere rundt i Gardnos meteorittkrater.

Steinen de kikker på er den såkalte Gardnosbreksja, en steinart som ble dannet under de høye temperaturene som oppstod da en meteor slo ned på Garnås i Nes kommune for 546 millioner år siden.

Professoren understreker hvor unikt dette stedet er for forskning på meteorittnedslag, og hvor stor overføringsverdi det har til internasjonal romforskning.

Bedre kjent i utlandet enn i Norge

– Det er jo spennende å få frem at det faktisk er et signifikant krater dette her. Jeg tror utlendingene vet det bedre enn nordmenn. Vi har faktisk flere utenlandsbesøkende enn norske besøkende. Og når man får besøk av de fremste ekspertene på området, så er det litt stas, sier prosjektleder i Gardnos meteorittkrater, Heidi Thon.

– De virker veldig interessert?

– Ja, og en av dem hadde vært her på studiereise før, og var veldig glad for å komme tilbake. Så det er et godt tegn, humrer Thon.

Geologiprofessor Henning Dypvik viser amerikanske forskere Gardnos meteorittkrater

– På steinen i forgrunnen vises tydelige merker etter meteoritten, forklarer professor Dypvik.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Mitt favorittsted

De fem geologispesialistene fra USA kunne ikke få fullrost hvor viktig meteorittkrateret i Hallingdal er for internasjonal forskning.

– Dette er mitt favorittsted. Det er en unik mulighet når det er så lett tilgjengelig, sier Steven Jarret, som altså tidligere har besøkt Gardnos på studietur.

Amerikanske forskere i Gardnos meteorittkrater

Her er de amerikanske forskerne på demningen som ligger inne i krateret.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Jarret har reist verden rundt for å besøke forskjellige krater. Selv om det er vanskelig for menigmann å se ting i krateret, applauderer han at det er en park der.

– Det er vanskelig å se de små forskjellene, men det er fint at det er et museum her og at guider kan vise deg det du må se, forklarer Jarret.

Tolke det man ser på Mars

Krateret er også svært viktig for forskningsprosjekt på planeten Mars. Det er derfor de amerikanske geologene som følger den norske professoren alle på ulike måter er knyttet til den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.

Planeten Mars

Ved å studere krateret i Hallingdal, håper man å lære mer om planeten Mars.

Foto: NASA's Hubble Space Telescope / AP

– Sånn som nå er det aktuelt med en god del utforskning i forbindelse med de prosjektene som er, og planlegges, på Mars, sier Dypvik og legger til:

– Tar du en stjernekikkert og ser på månen eller Mars, så vil du se at der er det massevis av kratre. Når du da kan gå her på bakken og studere disse kratrene, så kan du lære om hvordan de ble dannet, hvordan de ble knust opp og benytte det til å tolke det du ser på Mars.

– Derfor er dette veldig viktig og spennende, avslutter han.